dissabte, 14 de maig del 2016

La rambla Hospital de Vic espolsa més trànsit

La polèmica remodelació de la rambla de l'Hospital de Vic sembla irreversible. Comerciants i ecologistes hi diuen la seva. Els de fora i que estimem Vic, també. Agrairia la publicació de la meva opinió.

Resultado de imagen de imagenes rambla hospital de VicDurant molt mesos estarà tallada per la remodelació, després amb un sol carril. La política urbanística de l’ajuntament de Vic ha declarat la guerra permanent al trànsit rodat del nucli urbà, a les bones o amb mesures coercitives controlades per radar. La polèmica tala d’arbres protegits o no i l’emigració de la fauna que hi vivia no deixen indiferents als ecologistes. Però, les repercussions del canvi per als humans tindran compensacions per damunt dels inconvenients? Revestir Vic d’asfalt i lloses que s’aixequen als quatre dies, sense el caliu de la natura vegetal que suavitza els tres mesos d’infern, augmenta  la fredor d’un Vic de nou mesos d´hivern, segons la dita.
Vic és per als vigatans, evidentment. S’hi han de trobar confortables i lliures de l’opressió circulatòria i contaminant. També, però, és la capital comercial, històrica i cultural dels osonencs que hi contribueixen a donar vida social, festiva i econòmica i vénen de fora amb cotxe forçosament. Si la seva accessibilitat a la ciutat se’ls fa tan impracticable, quin atractiu els portarà venir a comprar sense poder on aparcar? Com compaginar la convivència dels dos elements? La dèria general de desfer-se dels vehicles com uns invasors dels urbanites està plenament justificada en profit del vianant quan s’ha trobat un substitut per acollir el trànsit rodat en una perifèria propera. L’exemple més greu és Barcelona. La fluïdesa rodada interna només s’aconseguirà deixant vehicles privats en grans aparcaments exteriors en benefici de la flota del transport públic i ben comunicat. Els comerciants de la rambla –amb tota raó- han aixecat el crit el cel al veure perillar el negoci amb menys possibles clients de fora. El comerç interior de Vic es limitarà als productes alimentaris artesans o típics i a la roba? Es repeteix la història de l’eixample Morató i la plaça dels Màrtirs, encara en discussió pel complicat i únic accés. Mentrestant, els grans supermercats de l’extraradi vigatà que veuran incrementada la clientela –amb àrees generoses d’aparcament- es freguen les mans. El raonament de la regidora vigatana d’urbanisme justificant les obres de la rambla és parcialment admissible. Viurà més còmode el veïnatge. Es pacificarà el trànsit reduint-lo, sens dubte. Es pot anar a peu de punta a punta de Vic en un quart d´hora, no amb bosses i paquets o el cabàs ple de la compra, malgrat l’home esdevingui animal de costums. Amb voreres més amples no augmentarà el nombre de clients per se.  Busqui alternatives amables. No ho és pagar un ull de la cara per dues hores de pàrquing sota la plaça Major o el Passeig per força major. Tampoc anar carregat fins el Tanatori. Seria una bona opció habilitar terrenys propers al centre com el solar immens del passat Genís i Rius o del carrer Montserrat (davant l’Escorial) amb preus assequibles a l’estil zona Morató (Sert). No oblidi que la vida dels mercats setmanals de la ciutat s’alimenta en gran part dels visitants de la rodalia vigatana. El consistori de Vic ha tirat pel dret en aquesta reforma tan polemitzada i les que vindran en detriment del trànsit urbà, sense preguntar la població. Com a bons demòcrates catalans i a imitació europea la ciutadania osonenca afectada agrairia una consulta popular al respecte. Gràcies.
Ramon Mas Sanglas – Sta. Eugènia de Berga, 14/05/2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada