dimarts, 26 d’abril del 2016

El POUM de Sta. Eugènia de Berga preocupa els seus habitants

Agrairia molt la publicació dels suggeriments del present escrit com a resum personal de l'exposició municipal sobre el POUM de Sta. Eugènia de Berga fa quinze dies. La divulgació pot animar als ciutadans fer noves aportacions molt valuoses i d'interès col·lectiu.

Resultado de imagen de POUM de santa. eugenia de berga
El passat 14 d’abril del 2016 l’alcaldessa i l’equip tècnic municipal amb l’arquitecte Ferran Navarro van presentar als santaeugeniencs el futur Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). La notable concurrència en la Sala de Plens va evidenciar que la moguda territorial inquieta a molts ciutadans per les novetats remarcades, les afectacions personals i les derivades millorables. Ho vull sintetitzar en tres apartats: la repercussió interurbana, els accessos al municipi, la regulació industrial i rural.
Acostumats a viure i veure el poble dividit per la carretera d’Arbúcies (B-520), serà de  gran complaença l’enllaç urbà harmonitzat en una sola peça gràcies a una Rambla o passeig central pels vianants i la interconnexió transversal de carrers de les dues bandes del poble amb simples rotondes i sense semàfors.  Aquest tram de la B-520 deixarà de ser l’eix central de comunicació entre Vic i Taradell. La supressió d’aquesta barrera est-oest permetrà facilitar la interacció dels serveis municipals públics: sanitat, escola, teatre i casal dels avis amb la zona esportiva i d’oci. Amb la recomposició viària poden beneficiar-se els equipaments i activitats del nucli urbà –el mercat setmanal, per exemple- sense destorbar la circulació rodada habitual buscant nous emplaçaments espaiosos i de proximitat. El primer que se’ns acut com a substitut comercial de la plaça Major és el lloguer o compra de l’antic camp de futbol, cèntric i desaprofitat, com a àrea d’aparcament, activitats festives i d’estacionament, alliberant espais al voltant de l’església. Amb bon criteri el Pla preveu dues rotondes en les entrades nord i sud de la població, punts negres i de conflicte.
En el torn de paraula, més d’una intervenció va oposar-se al projecte d’una doble carretera de circumval·lació (a l’est i l’oest del municipi). Per què engabiar Sta. Eugènia de Berga entre dues rondes d’anada i tornada a Taradell? No cal trinxar i expropiar tantes propietats privades amb costos innecessaris. Semblaria suficient connectar per la zona del Gener cap al Puigsacost fins l’entrada de Taradell, amb carrils de doble direcció i de bici. Igualment de supèrflua va semblar l’eixamplament de la carretera del Mas Bulló com a drecera a la C-17. Per imposició territorial de la Generalitat queda sentenciada la unió de la C-17 (entrada Sud de Vic) amb l’Eix Tranversal (C-25) a l’altura de Cal Isern, en benefici específic del transit provinent de Barcelona en direcció a Girona. El municipi no s’ha de convertir  en un terreny de pas pels de fora en perjudici del poble i els particulars.
Resultado de imagen de POUM de santa. eugenia de bergaAmb especial duresa es va criticar el pla industrial previst. Concretament, l’ampliació del sector de l’escorxador Le Porc Gourmet (antiga Explasa). Els problemes de pudors i cridòria del bestiar per als veïns es veuran incrementats si prolifera l’expansió de l’empresa o no canvien els mecanismes de gestió. Caldrà limitar aquesta àrea d’emplaçament industrial i buscar un nou sòl per a activitats econòmiques del sector terciari i un segon polígon? La indústria és una font municipal d’ingressos que cal potenciar de manera justa i intel·ligent, pensant també en la mà d’obra d’autòctons i nouvinguts que cal cuidar laboralment. Paradoxalment, aquesta zona s’interfereix amb l’anella verda que es pretén protegir pel valor paisatgístic, torrents i  camins rurals. Una sostenibilitat correcta exigeix compartir la convivència humana i els interessos econòmics.
En definitiva, és urgent desplaçar la carretera del centre urbà per seguretat i agilitzar la comunicació viària interna dels equipaments i carrers. Afortunadament es disposa de molt sòl edificable (per a 900 llars) quan només en faran falta unes 120 fins l’any 2025.  Esperem veure l’aprovació del POUM definitiu amb l’aportació popular i la salvaguarda dels interessos públics i privats, malgrat l’execució vagi per llarg. La informació a través de www.santaeugeniadeberga.cat pot ser útil per fer les aportacions pertinents a l’Ajuntament.
Ramon Mas Sanglas  - Sta. Eugènia de Berga, 26/4/2016
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada