dissabte, 12 de maig del 2012

S’acosta l’hora dels adéus?



Adiós Cataluña, adéu España, i amics més que mai. Un fantasma del desig o una necessitat de subsistència? Som adults i no calen trencadisses, sense perdre les conquestes autonòmiques de 35 anys. Favor per favor, pacíficament i pel bé mutu. Les tensions al Parlament entre CiU i PPC confirmen la urgència d’un canvi de parella malgrat les aparences transitòries de concòrdia. No voldrien el divorci, però el poble català l’exigeix en nom de la igualtat econòmica per sortir de la crisi, sense més coaccions centralistes. Ens ho farem sols i millor, abans que mal acompanyats.
Catalunya no vol un adéu a la solidaritat compartida ni un mur fronterer. Vol un adéu a l’espoli financer i a la humiliació de no ser reconegut. La bondat i la paciència no pot confondre’s més temps amb la ruqueria i l’excusa de manca de liquidat nacional quan n’hi ha per a inversions milionàries en estructures ferroviàries sense rendibilitat i rescatar bancs privats. Aquesta falta d’equitat es traspua en la societat. La ignorància de la realitat –amb una gran dosi d’animadversió històrica- sura en l’enquesta espanyola (Funcas) amb una gran capçalera: “La majoria dels espanyols creuen que Catalunya surt molt beneficiada del finançament autonòmic”. En una cosa coincideixen tots: el sistema de repartiment econòmic és injust (85,1%). Però, paradoxalment, quan el 76% dels catalans es consideren els més perjudicats, el 57% de la majoria d’espanyols opina que Catalunya és la més privilegiada. El desconeixement sobre el mecanisme del finançament és esperpèntic arreu d’Espanya. Aleshores s’imposa la vox populi de l’anticatalanisme i la pressió mediàtica de la unitat recentralitzadora. Només al País Basc i a Catalunya es reivindica la independència (40%) si el poble n’és partidari. Un 60% d’espanyols demanen una reforma constitucional per equilibrar pressupostos al seu favor, fusionar municipis i eliminar diputacions. La realitat objectiva és la inversa. El dèficit fiscal mitjà de Catalunya és del 8% del PIB des del 1986. Cada català aporta a les restants Comunitats 2.251 euros anuals més del que rep. La resposta als espanyols ofesos pel sistema de finançament inferior té una panacea fàcil: expulsar Catalunya d’Espanya. Treure’s del damunt aquest llast opressor de la seva economia. Seria una satisfacció incommensurable per a les dues bandes sense més litigis, amistosament. Com que l’oferta no es produeix queda palesa la falsedat i manipulació de tota l’enquesta contra Catalunya.
Si economistes i governants no entren en raó numèrica la justícia sempre serà una assignatura pendent que s’haurà de superar unilateralment per la força. És la moguda del Parlament prevista per a la tardor: l’activació de la Hisenda catalana, amb o sense consentiment de Madrid. Recaptar tots els impostos i respondre de les despeses de la Seguretat Social i Pensions, Educació, Justícia, Seguretat policial i Benestar social,  segons els nivells de transferència territorial cedida. Seria el primer adéu a la butxaca comuna amb l’Estat per sobreviure a la morositat estatal i a les retallades del pressupost nacional. Caldrà un segon adéu més dràstic i definitiu? Esperem que la maduresa dels nostres polítics facin pinya amb el poble ofegat i aparquin les diferències com el 30 de setembre del 2005, si creuen que un Estatut d’obligat compliment és quelcom més que un simple paper oficial. Abans de mig any sabrem la resposta del titular.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada