diumenge, 3 de juny del 2012

Bankia, model de covardia democràtica



La complicitat del silenci plural en aquesta estafa pública és un delicte pornogràfic. Qui tira la primera pedra i renega de la màfia financera? Tot intent és vetat i condemnat a l’exili del càrrec. El poder de la pressió mediàtica i capitalista s’imposa a la llibertat personal. El pacte de silenci sobre un botí llaminer posa a l’entredit moltes sospites. El ciutadà fa dies que espera ser deslliurat del rescat de Bankia i entitats adherides. Denegar una comissió oficial d’investigació és un retorn a la dictadura. Les retallades en sanitat, educació i salaris són incomprensibles i injustes, però que tinguem que pagar a fons perdut la malversació de Bancs privats per evitar la fallida col·lectiva -per culpa d’uns defraudadors blindats- , és de psiquiatria, no de jutjat. El silenci de l’estament judicial, involucrat, el principal culpable. El mestre Millet ha creat escola hispànica: si algú canta, rebrem tots.
El tema és demencial a nivell nacional i europeu. L'opacitat dels directius financers parapetada en la impunitat dels polítics no pot quedar sense una resposta popular contundent. Partits i sindicats,  emmudits, ¿estan en connivència pels mutus serveis rebuts? El silenci imposat al governador del Banc d’Espanya disposat a donar explicacions oficials al Congrés deslegitimitza al govern com a partit guanyador. L’abús d’una majoria absoluta el fa més ignominiós. On és l’oposició, els jutges imparcials i els defensors del treballadors? Fa por aixecar la catifa de la corrupció i sentir-se esquitxat per desagraïment? On s’amaguen els dirigents sindicalistes que reivindicaven fa uns dies els drets laborals i educatius? L’obra de teatre té un guió, uns actors i un victimari, clients del xantatge espoliador. Els 47 milions de contribuents estatals no tenen perquè regalar un capital a uns usurpadors després d’un rosari d’enganys, incompetències i promeses de solidesa bancària. El president no pot anar de salvapàtries a costa d’un espoli estatal antidemocràtic. Si vol eludir l’ajuda europea per no crear més dèficit, que busqui els culpables de l’evasió o convoqui eleccions anticipades.
El país s’ha impermeabilitzat a la corrupció arreu de la geografia sense condemnes exemplars. Com a molt, una fiança els obre la porta a la magnanimitat judicial. Paradoxa vergonyosa: el govern  decreta amnistia fiscal pel retorn de capitals evadits quan no impedeix la sortida de centenars de milions cada mes pel temor d’una intervenció europea. És la degeneració encadenada de l’entorn banquer. Al segle passat existia l’ètica de la crisi en moments difícils.  Ara el sistema bancari corrupte engreixa la llarg cua de la crisi amb la destrucció total del benestar. Quina educació de valors pot transmetre l’escola quan es roba impunement el comú de tots? Quin sentit té la cultura de l’esforç sense honradesa? Cal posar punt i final a una casta que s’autoalimenta a costa de la festa que paga el poble sotmès.
Que podem fer des de casa, el carrer? Denunciar públicament tot tropell amb la negativa a contribuir al sanejament privat. Posar de relleu el mutisme de les institucions oficials –Congrés, Parlaments, Senat, Tribunals- i la seva nul·la sensibilitat corporativa envers el capitalisme delictiu. Qui calla atorga. Cal salvar el poder mediàtic de la informació i la publicitat per trencar el blindatge del sistema polític, econòmic i jurídic del país. Prou jocs de males arts contra els sentiments i drets populars. Urgeix fiscalitzar el desviament polític amb el vot, desmitificar el culte pervers als partits i destapar els interessos bruts camuflats. Solució tàctica: canvi radical del sistema electoral polític i jurisdiccional. Llistes obertes amb el currículum de cada jutge candidat, votat directament pel poble, no els partits.
Ramon Mas Sanglas – 4/6/212

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada