dissabte, 23 de juny del 2012

Repagament farmacèutic abans que impost de successions


Els president de la Generalitat ha estat en campanya internacional pregonant les bondats i els dèficits de Catalunya. Està avergonyit de l’endeutament del país i orgullós de ser pioner en redreçar-lo o apedaçar-lo amb múltiples retallades autonòmiques abans que l’Estat prengui la iniciativa. Després ens vénen les segones loteries espanyoles d’austeritat pels mateixos conceptes, malgrat les amenaces de recursos inútils al Tribunal Constitucional. El cartell de catalans ploramiques a Madrid i de víctimes de la solidaritat ja forma part del currículum catalanista per imposició parlamentària i falta de coratge popular històric. Ens ho hem guanyat per excés de confiança, tolerància de l’engany polític i ceguesa en les prometences electorals.
L’eliminació de l’impost de successions i el pacte fiscal van ser dos puntals de CiU en les seves prèdiques electorals abans que la cruesa de la crisi imposés cap retallada perquè es desconeixia el pou que havia soscavat el tripartit. S’han desfet els pilars de la sanitat, educació i benestar social mentre continua intacte el privilegi dels més afortunats exempts de pagament per les herències molt elevades. Aquest 6% deixa d’ingressar 156 milions anuals. Amb la reforma del govern anterior ja es van condonar 744 milions anuals per les restants successions de rang inferior. Continua l’escalada d’empobriment popular –pensionistes amb baix poder adquisitiu i vídues- amb l’euro per recepta per recaptar 100 milions (sense comptar les despeses administratives addicionals) enlloc de carregar aquests ingressos als hereditaris rics del país. És de condemna sense pal·liatius el voler tapar un deute autonòmic a costa de la salut i dels ingressos dels més febles que no han triat estar malalts. L’orgull convergent de no incomplir temporalment una promesa electoral passa per sobre del respecte als més grans quan ja han pagat els seus medicaments durant la llarga vida laboral. La batalla dels conservadors ha estat fàcil amb la complicitat del PPC. Tindran el mateix terreny abonat per cantar victòria amb el pacte fiscal? De no aconseguir-ho esperem que surtin del govern sense esperar cap invitació forçada. Per la mateixa lògica se’ls obrirà la porta de sortida per decisió del poble.
Per què resulta tan car ser català i viure a Catalunya? Obligats a ser espanyols per definició territorial i constitucional amb totes les conseqüències impositives, comença ser hora de plantejar-nos amb fets els drets de pertànyer lliurament on vulguem. Pagar dues vegades per un mateix objectiu recaptatori –ara el farmacèutic- és un abús social, injust i sospitós. Si el problema rau en la doble administració, nacional i autonòmica, acabem d’una vegada amb les duplicitats deixant via expedita a qui tingui capacitat de caminar sol i s’ajuntin novament la resta de Comunitats sense possibilitats de futur exitós.
Ramon Mas Sanglas – 23/6/2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada