dimecres, 23 de juliol del 2014

Balances fiscals de la discòrdia

El diàleg ha de ser la panacea d'entesa entre catalans i espanyols. Cada dia apareixen nous obstacles: ara les balances fiscals oficials. Per què Rajoy no  pacta ni acceptant les seves xifres?

Finalment s’han publicat per afegir més llenya al foc. Els que paguen en excés no volen continuar maltractats i reclamen reduir el que suporten en escreix fa anys. Les comunitats autònomes que viuen més bé gràcies l’ajut de les més riques s’oposen perdre la solidaritat –que creuen obligatòria-  i donen per bo el sistema de finançament vigent. El ministre Montoro reconeix les descompensacions reals, però, nega la necessitat de retocar res en aquesta legislatura. No vol veure la cavalleria del PP damunt seu. Deixa el mort al proper govern. Amb els desequilibris evidents, el PSOE té ben justificada la reforma interterritorial en forma d’estats federals, pura entelèquia. Quants, quins, com, quan? Com es mengen els interessos polítics d’uns i les exigències històriques, populars i ètiques dels altres?
La guerra de xifres no té solució, sigui el que sigui el mètode emprat. La realitat pura i dura és, que un país fragmentat en regions, autonomies o províncies no té futur sense recursos propis i suficients de subsistència. Ha costat 35 anys acceptar que el cafè per a tots ha fracassat i encara posposen una solució equitativa urgent. És un engany de nom i de fets anomenar “ comunitat autònoma” un territori que no pot viure sense la solidaritat aliena. Per què Catalunya ha de demanar préstecs a l’Estat, que retornarà amb interessos, quan paga 8.455 milions de més (versió Hisenda) o el doble (versió Generalitat)? A més de trampa immoral –balances de conveniència- és empobrir Catalunya a costa de menys inversions, uns salaris laborals retallats i més impostos. Per què escandalitza els espanyols la moguda independentista pacífica i racional? Qualsevol alternativa assenyada i justa frenaria aquesta sortida titllada de “deliri sobiranista”. La trobada Mas-Rajoy del dia 30-J serà la darrera oportunitat política i objectiva d’entesa. Si les balances fiscals estatals no són creïbles per entendre’s només queda l’adéu. La llengua i el respecte a Catalunya són fonamentals, però no solament del pa intel·lectual viu l’home, també racionat i assetjat.
Mai s’ha aplicat la correlació entre solidaritat i ordinalitat fiscal. És de necis aportar més al govern central del que inverteix en la regió solidària. Els extrems entre autonomies receptores i aportadores són delirants als ulls del ciutadà més ignorant en economia. Fa 30 anys tenia certa justificació, quan s’inventà el PER–també per raons electorals-, a fi de desenvolupar Extremadura i Andalusia. Després de tres dècades estem igual. Qui treballa ha de repartir el salari amb qui no busca feina perquè li arriba un sou sense sortir de casa o fent poques hores l’any. Pitjor, sobren diners per abaixar els impostos autonòmics. Quines reformes productives s’han fet al camp andalús i extremeny per generar mà d’obra col·lectiva, industrial i agrària?
El “burro català” està extenuat i cansat de pagar el beure dels altres. Senyor Mas, posi la directa a Madrid. Lleis justes per a tots, no solament les constitucionals. Si el dèficit fiscal de Catalunya només és de 8.455 milions proposi que Hisenda catalana recapti el 100% dels seus impostos. Es paga a Madrid aquesta quantitat i Catalunya es queda la resta. Pacti un nou sistema sense més dilació. Justícia salomònica inapel·lable. És el mètode emprat als estats federats i confederals. Cadascú recapta els propis impostos i liquida una quantia anual al final de cada exercici. Per què el PP s’oposa a una metodologia vàlida a mitja Europa?
Ramon Mas Sanglas – Sta. Eugènia de Berga, 23/7/2014


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada