dissabte, 19 de juliol del 2014

Rajoy, atrapat


Les solucions dels problemes tenen data de caducitat com la vida mateixa. El problema central d'Espanya no és Catalunya sinó el sistema autonòmic exhaurit i una Constitució hermètica i caducada.

Entre Catalunya i Espanya. Entre dos manifestos d’intel·lectuals unionistes i  federalistes discrepants. Entre una societat civil catalana pro espanyolista i unes entitats històriques catalanistes. Entre el dret a les urnes del poble (Pacte pel Dret a Decidir amb 3.000 associacions) i una lletra constitucional rovellada que ho impedeix. Entre la visió europea del conflicte -una Merkel antiseparatista i el Grup Liberal pro consulta-  i el regne d’Espanya fruit d’una transició mal engendrada. Entre la majoria parlamentària solitària i una oposició contra el continuisme legislatiu regressiu. En definitiva, entre la força jurídica modificable i una voluntat política petrificada. Tenim un país encallat, un president de govern enrocat i ensordit per la cridòria popular demanant la reforma constitucional i autonòmica integral. Té un problema espanyol global crític, no català avui i basc demà. El seu atrinxerament en la majoria absoluta –temporal- agreuja la discòrdia. Quina sortida neutral li quedaria? Desfer les Corts i convocar eleccions generals abans d’acabar el 2014. Seria el bloqueig radical a la consulta catalana amb una possible rèplica: eleccions plebiscitàries a Catalunya. El tempus crida un govern nou per a una Espanya nova. Rajoy tindrà la gosadia de temptar el destí del seu partit i deixar la Moncloa ara que presumeix de salvador econòmic? Quin futur electoral li espera al costat de Podemos i un PSOE amb directiva renovada? Què recolliria a Catalunya en plena efervescència i un 11-S? Podria anar del foc a les brases, vaticinen els oracles. La desactivació del setge només passa per la reforma de la Constitució i l’autorització del referèndum català amb una alternativa seriosa a la independència. De seguir atrinxerats pagarem car el pòdium del seu poder a costa de més empobriment econòmic i democràtic.
L’ull de l’huracà polític espanyol no és la fugida dels catalans sinó la ineficàcia d’una estructura territorial estatal injusta. Ben cert que Espanya sense Catalunya desencadenaria una crisi sistèmica de magnituds imprevisibles. La confessió de Montoro és significativa: ”un possible acord fiscal amb Catalunya reduiria els recursos disponibles per al Govern central”. El llistó d’ingressos nacionals cauria en picat. Per això rebutja tot moviment fiscal i “reinventar l’Estat”. Proposa viure com a parella de conveniència sempre més. Amor a garrotades pels segles dels segles. Els barons populars i socialistes mai accediran a privilegis regionals per més històrics que siguin. Si poguessin escombrarien el concert basc per insolidari, fins i tot. L’únic manifest vàlid i legal brolla de les veus i el vot popular. Vet aquí l’interès governamental pel pacte del silenci i del no sistemàtic, com les balances fiscals mateixes. L’última paraula no la tenen els senyors Rajoy o Mas, sinó tots els catalans. Seria de competència espanyola si la reforma afectés al conjunt estatal per debatre un plantejament sòlid, com un mapa federal desconegut o un autonomisme més reduït i efectiu, sense dependències substancials de solidaritat. El camí secessionista és la sortida forçosa a la negativa d’aquestes dues alternatives.
Un repartiment just de la riquesa del país obligarà crear nous hàbits laborals a molts espanyols. Res de més cafè sota la tapadora de la unitat i la germanor inexistents. Sense la cultura del referèndum habitual és viure fora del context europeu, és un règim desacreditat i maquillat de democràcia. Si el president Rajoy impedeix l’autodeterminació catalana el 9N posarà el país en un estat perillós d’ebullició que només pot descomprimir-se amb la racionalització fiscal, la llibertat patriòtica i lingüística o la independència.
Ramon Mas Sanglas- Sta. Eugènia de Berga, 21/702014






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada