diumenge, 14 de setembre del 2014

És l’hora de la batalla, la unitat

El compte enrere amb un referèndum escocès, la llei catalana del Parlament i la resposta adversa de Madrid serà el frenesí dels partits polítics catalans. Tota una cursa cap al 9N junts o dividits?

El cas dels Catalans” del 1714 no va acabar amb la derrota de Barcelona i la mort d’un terç dels defensors en un setge de 13 mesos. Un conflicte de tres-cents anys no resolt s’ha convertit en “el caso de los Castellanos”. La història mai es dóna per vençuda i reclama justícia, tard o d’hora. Fa dos anys Catalunya va decidir reclamar alguns drets legítims. El cop de porta oficial de la Moncloa va ser la resposta. Tres anys de resistència amb retallades, contra la identitat i la llengua, el menyspreu a un Estatut aprovat per les Corts Espanyoles van obligar obrir el camí de l’autodeterminació –sense retorn- amb una consulta democràtica no vinculant. Amb l’expressió massiva de tres 11-S, menystinguts a Madrid, ha quedat sentenciada la voluntat dels catalans de concórrer les urnes el 9-N. Ara la decisió està en mans dels polítics catalans per afrontar la radicalitat contraposada del govern central i el TC com l’abolició autonòmica i la potestat d’empresonar el president. Els signants del dret a decidir mantindran la dignitat i resistència com feren els comandants i governants catalans el 1714 amb tenacitat? El poble no vol un simulacre de consulta, de voluntaris. Exigeix la llibertat garantida per a tothom en totes les ciutats, barris i poblacions. Si el 9-N queda vetat, obligueu Madrid entrar en batalla electoral convocant eleccions plebiscitàries abans de finar el 2014, si el calendari ho permet. Que surtin de les trinxeres constitucionals per defensar el “no” contra un estat català unit o de concentració. Si  no han volgut evitar els extremismes amb pactes, reformes i diàleg, que responguin de la trencadissa provocada per l’immobilisme democràtic. El poble ha mostrat les seves credencials de fermesa repetidament. Falta la signatura dels 104 diputats en un programa electoral únic, sense fissures partidistes. Hi hauran “botiflers”, desertors de la causa massiva popular? Ni el fangar dels Pujol, ni la pressió del PP per embrutar el procés sobiranista aconseguiran “ensorrar Catalunya per salvar Espanya” (cap del Gabinet de Rajoy a Victoria Álvarez, ex novia de Pujol). Trista mentalitat de croada malaltissa per guanyar les urnes catalanes amb el PPC, Cs i alguns dissidents més, enfront del bloc parlamentari restant, sense esquerdes i al costat del poble. Dies  comptats per decidir l’estratègia final del combat amb seny i unitat inalterable. El timó de l’encert o del fracàs històric està en mans dels polítics de Catalunya.


Saben que un doble “” majoritari dels catalans faria canviar l’estatus econòmic i territorial del país. Tota una “crisi greu d’Estat” (Pedro Sánchez) per l’oïda sorda del PP al clam popular. Exercir la democràcia autonòmica legislada no és “triar entre ser català sols o espanyol i català, entre papà i mamà”, senyora Chacón. Aquests dilemes sentimentals no commouen i no tenen res a veure amb les injustícies econòmiques seculars entre dos territoris que el PP-PSOE no volen solucionar o amb somnis federals inexistents.  Monago es nega reformar la Constitució “para dar más perras” als organitzadors de lletres als carrers. Extremadura, primera  receptora, vol ser intocable també. Vet aquí el “cas castellà” que no saben com agafar per tal de continuar fidels a una transició mal gestada, asfixiant i regressiva. Prou de refugis legislatius anacrònics. Sortiu a donar la cara en les urnes electorals, sense més dilació ni consultes intermèdies. No és cap fracàs el canvi de data en benefici d’uns comicis oficials i vinculants. De quin color seran els bitllets del bilió de dèficit sense Catalunya? El xoc de trens pronosticat i evitable fa dos anys posarà fi el seu trajecte, amb conseqüències diferents respectivament. El món donarà fe de com la tossudesa política rígida és el revers de la democràcia pactada i transigent. Que les lleis es fan per servir l’home –no al revés-  i s’adapten a cada temps i circumstància amb llibertat.

Ramon Mas Sanglas – Sta. Eugènia de Berga, 15/9/2014


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada