dilluns, 6 d’octubre del 2014

Unitat política i llibertat de vot

Claredat de conceptes i llibertat de vot no estan renyits si van acompanyats de solucions factibles. Que la unió fa la força quedarà demostrat abans del 9-N, i també el contrari.

La proximitat del 9-N i l’assetjament de Madrid fan aflorar el grau sobiranista de cada grup polític. Es garbella el gra de la palla envers un independentisme realista. El mirall de sis partits units aparentment  s’esquerdissa. Era una imatge fictícia o un engany democràtic? ICV-EUiA i UD han donat llibertat de vot a la seva militància en la segona pregunta. És més lloable que la imposició del PPC-C´s pel “no” o de CD-ERC-CUP pel “sí-sí”? Està fent llenya el castell 9-N amb l’increment d’indecisos? El quid de la qüestió no és la llibertat de vot sinó la manca d’alternatives creïbles i factibles d’aquests dos partits. És d’agrair la claredat d’un sector del PSC a favor d’un federalisme espanyolista, malgrat ningú sap què és. On és el seu llibre blanc? Somiar és gratis. Però, l’esquerra ecosocialista i els socis dels convergents, ¿quina sortida digna ofereixen a una Catalunya reprimida 300 anys? ¿No els impacta el clam popular repetitiu i un Estatut castrat per salvar el centralisme continuista? Confien en la promesa del diàleg de Rajoy? Els precedents del fenomen escocès d’última hora són més que improbables: la tercera via d’un plat calent de llenties aigualides –sense xoriço ibèric ni botifarra catalana- per acontentar estómacs i no perdre el rosegó de pa. Es pot comprar la indignació d’un poble tan fàcilment? Només existeix el sobiranisme de convicció, no de conveniència, amb totes les conseqüències. ¿Tornaran les aigües crescudes al seu llit polític de fa dos anys o es mantindrà el nivell actual de compromís fins l’objectiu final en una gamma de colors semblants?

El 9-N no és cap final de trajecte. És una estació d’abastiment de combustible. La fita és aconseguir l’Estat Català (EC) quan la majoria ciutadana ho demani formalment a través de les urnes. Si l’opció del Sí-Sí esdevé guanyadora, aleshores començarà l’autèntic repte polític i jurídic de la negociació amb Espanya –i Europa- per donar cos la nova república de l’EC. La prova de foc del partidisme català rau en les eleccions parlamentaries, siguin o no anticipades. La clau imprescindible serà la unitat programàtica i la perseverança dels partits conjurats en dur a terme la consulta 9-N i l’efervescència sostinguda del poble. Ara vivim un desafiament democràtic pacífic per complir la voluntat popular i parlamentària. Quan arribin els comicis s’imposaran les renúncies de sigles partidistes. No es tracta d’immolar sentiments interns històrics ni de trair el pensament diferenciador dels seus fundadors, sinó d’oferir el millor servei a la República Catalana per afrontar la visceralitat del regne d’Espanya contra la rescissió. No és una quimera parlar de govern de concentració si neix d’un projecte electoral unitari, regenerat i regenerador.
Són molts els tentacles que s’aferren al dubte de ser català o català i espanyol alhora en una població no autòctona superior al 50%. Una dicotomia absurda, quan tots som europeus, compartim territori i municipis, amb alcaldies enllaçades per una mateixa causa: la prosperitat del país amb millors pressupostos. Fer passar un poble per l’adreçador jurídic, quan la solució és merament política, agreujarà el conflicte quant més es posposi.
Ramon Mas Sanglas – Sta. Eugènia de Berga, 7/10/2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada