dilluns, 3 de juny del 2013

Pensions a judici

Que el govern d'Espanya no governa fa anys que ho patim. Només ens faltava que les pensions suades durant una vida laboral s'hagin de sotmetre al dictamen d'Europa. No volem ser rescatats però, sí, els seus esclaus.
El benestar en educació, sanitat i prestacions socials han passat pel tall de la tisora repetides vegada en cinc anys de crisi. Una nova decapitació seria la tomba dels tres pilars públics. Què més queda per desballestar? Les pensions que vol la troica, a canvi de dilatar el dèficit espanyol amb més interessos, ¿ha de modificar la reforma del 2011 dissenyada fins el 2027? Han vist en els treballadors grans un filó de rendibilitat econòmica. Com i quan hi clavaran mossegada? La revolta popular dels francesos va mantenir intocable el seu model que passarà dels  60 als 62 anys progressivament. Per què els espanyols han de passar per l’adreçador europeu per jubilar-se? No volem ser moneda de canvi del rescat bancari. Europa no subvenciona pensions. Cada nació té l’exclusivitat del sistema. Tres factors pretenen interposar-se a una jubilació merescuda: la prolongació de la vida laboral a un mínim de 67 anys, més temps de cotització per rebre el 100% de prestació i la desvinculació de l’IPC anual o congelació. Tres destralades -revisables a la baixa sempre que convingui- que deixarien el model actual sense cara i ulls.
L’estalvi d’una vida laboral, amb retencions mensuals del 50% o més –segons la categoria - no pot evaporar-se per reial decret després d’un rescat banquer nacional finançat per tots. És veritat que l’alt índex d’atur fa minvar ingressos per pagar els jubilats i que la longevitat fa créixer aquesta bossa. Podria contrarestar-se amb una jubilació més tardana, però, voluntària. És indignant l’ordre de prioritats econòmiques del país sota criteris polítics i  financers, trepitjant valors humans i drets adquirits de vides sacrificades. Barrejar negocis privats amb capital públic és una immoralitat jurídica. No es pot expropiar o deixar caure un banc mal gestionat i sí milers d’empreses. El contribuent entendria el suport bancari si ajudessin les economies malparades amb crèdits raonables.
El col·lectiu jubilat porta tres anys de regressió amb l’increment de l’IRPF i la pèrdua del poder adquisitiu corresponent. La ironia estatal, “les pensions actuals no s’han tocat”, treu de polleguera al pensionista que cobra poc més del sou mínim interprofessional (650 euros). Sabem que la guardiola de 63.000 milions és irrisòria si l’Estat no equilibra cada any el que treu per falta de nous cotitzants. A la reducció natural de beneficiaris –per mortalitat- urgeix una partida pressupostària anual compensatòria. ¿Existeix la intencionalitat perversa, clara o camuflada, de crear un mercat privat de jubilacions per insuficiència de liquiditat estatal?
El drama està servit. Més d’un milió de llars viuen amb la paga dels avis o d’un sol, per atipar molts estómacs. Escapçar les pensions més elevades seria una flagrant injustícia, perquè totes estan calculades al cèntim sobre els barems de la cotització aportada. Què són 2.000 euros nets/mes al costat de salaris esfereïdors, a vegades múltiples-  banquers, directius i polítics- i es fa ulls clucs a tanta corrupció i frau? Què fer amb els jubilats? És tema de referèndum, no de cimeres, si presumim de demòcrates. Al govern se li escapa de les mans. Un model digne i sostenible s’aconsegueix únicament amb més contribucions via laboral, pressupostària o pressió fiscal sobre defraudadors i rics.
Ramon Mas Sanglas – 3/6/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada