dimarts, 20 d’octubre del 2015

El votant exigeix fets, no paraules electoralistes

Els sondejos 20-D promouen maquillatges polítics de campanya. Catalunya serà la màscara central dels quatre grans partits amb un Parlament a l'ombra i expectant vers Madrid. Espionatge mutu.

Resultado de imagen de elecciones20D
La palestra del 20-D comença amb una certesa molt competitiva: cap partit aconseguirà la majoria absoluta, afortunadament. Una premissa estimulant per a l’acarnissament polític en una cursa dels quatre grans que aspiren la Moncloa. Els participants de segona divisió o autonomistes  seran menys rellevants, llevat d’alguna necessitat  aritmètica extrema com l’episodi CUP respecte Junts pel Sí. Catalunya serà el maldecap de tots i el roc de la sabata que no sabran on i com ubicar o treure’s. Els resultats 27-S i per afegidura la causa judicial dels tres querellats 9-N han incomodat tant, que l’òrbita 20-D gravitarà sobre el desenllaç d’aquests dos nuclis, polític i judicial. El súmmum del trencaclosques seria que una candidatura independentista esgarrapés una trentena d’escons a Madrid. Hi ha prou esma política amb vocació sobiranista sense la societat civil de bracet per plantar-se a l’hemicicle madrilenys amb cara i ulls de reivindicació? Les enquestes sobre 20-D posen el PP com a primera força amb 50-60 escons menys, seguit del PSOE. Amb la suma de Ciutadans o Podemos per separat  cap dels dos partits rotatoris obtindria la majoria necessària. Únicament la fusió dels dos rivals (PP i PSOE) formarien govern. Inversemblant, però, no impossible. Es van agermanar contra el terrorisme etarra. Per evitar la sortida democràtica i referendada de Catalunya, podria repetir-se el mateix episodi. Dos acèrrims adversaris que parlen d’emergència nacional i salvació patriòtica són capaços de tot per tal de no perdre Catalunya, motor de pervivència. Les preses del procés i la unilateralitat  radical s’han refredat vist el panorama. Només un nodrit bloc d’escons independentistes al costat de Podemos i els reforços autonòmics compromesos amb el dret a decidir podrien contrarestar l’espanyolisme més desaprensiu, si Ciutadans acompanyés la seva predisposició negociadora amb una oferta llaminera i dissuassòria per dirimir en un referèndum a canvi de la ruptura, que rebutgen amb fermesa. Sense aquests ponts seran inevitables unes segones eleccions catalanes i tirar pel dret en cas de guanyar en vots i escons. Plebiscit pur i dur. Última oportunitat. Cap referèndum acordat, però, sortiria gratuït per les dues bandes. La convicció ideològica d’un nou Estat o la butxaca d’un finançament reformat, -un dilema transcendental-, estaran exposades als paranys de l’engany. El govern espanyol és un mestre consumat en transgressions econòmiques pactades i morositats envers les autonomies. Unes promeses de canvi radical d’Espanya envers Catalunya –per què ens estima- sense traspassar la recaptació total d’impostos a la hisenda catalana seria un miratge. El poble, la llengua catalana i la seva història no es subhasten.
El ciutadà nedarà en el mar de les promeses electorals. S’estan configurant les màscares de cada partit sota cosmètiques sospitoses. El PP ha perdut actius forçosos per la corrupció i desacords interns. Continuen inalterables els eixos conservadors: unitat nacional fèrria i la inviolabilitat constitucional o imperi de la llei fent bandera de la redempció econòmica del país. El PSOE, més obert i suspicaç, promet reformes: derogació de lleis retrògrades del PP, reforma parcial de la Constitució i un sistema federal desconegut. El dret a decidir sostingut fa un temps pel PSC i alguns homòlegs estatals s´ha diluït. En què difereixen els dos clàssics respecte Catalunya? En ben poc, pràcticament. “S’ha de reformar Espanya per convèncer els catalans i seguir units” (PSOE-Cs’s-Podemos). Explicaran abans d’anar les urnes com pensen fer-ho? Si Ciutadans proposa eliminar el concert basc com a principi d’unitat, el xoc d’Espanya tindrà dos fronts vius: Catalunya i Euskadi. Tot plegat evidencia que la primera  transició democràtica s’ha esgotat i demanda un relleu institucional, autonòmic i fiscal arreu, sense oblidar la pluralitat nacional i les singularitats territorials o nacions. La simetria exclusiva com a barem d’igualtat i garant d’unitat  aportarà més confrontació i divisió irremeiable. El 20-D els polítics rebran les qualificacions dels seus deures en funció de les solucions reals, no les promeses.
Ramon Mas Sanglas – Sta. Eugènia de Berga, 20/10/2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada