diumenge, 24 d’abril del 2011

Sant Jordi especial, encertat

Els presagis negatius sobre un sant Jordi atípic no s’han complert. Els vaticinis d’una climatologia adversa –finalment més benigna- , la data enigmàtica d’un dissabte sant i la diàspora vacacional dels catalans no han deslluït la diada del patró de Catalunya. Ans el contrari. Clients de sempre s’han donat cita en llocs diferents amb fidelitat. Hem estat a l’altura de cada any i amb rècords de difusió de la tradició. L’allau de turistes que en visitaren foren els millors missatgers dels seus països per difondre les nostres arrels populars i festives. Arreu del país ha vibrat la celebració del patró comú amb actes diversos, originals alguns, com l’homenatge al poble japonès sacsejat, gran seguidor dels costums i l’arquitectura local. La mostra d’adhesió a la seva tragèdia va ser tot un símbol encertat de germanor en la llunyania.
És d’agrair que la crisi no hagi pogut fer sucumbir el dia de la rosa i el llibre. Escriptor notables, autòctons i peninsulars han estat fidels a la cita dels admiradors. Les temàtiques de la reflexió i la història s’han imposat. El balanç provisional s’encapçala amb els escriptors catalans Espinosa, Solsana i Eduard Punset com mereixedors del pòdium i a Javier Marías, Javier Serra i Stéphane Hessel els rècords d’autors de fora. Una llarga llista de novel•listes demostren que els gustos lectors són variadíssims. Llàstima que l’addicció lectora no tingui més oportunitats populars semblants durant l’any. Necessitem excuses socials per llegir?
Si en les grans concentracions l’èxit va ser clamorós, les zones perifèriques i els pobles modestos reconeixen limitacions en vendes i la mateixa festivitat. El sector escolar s’ha trobat a faltar, clàssics clients animadors de les places populars amb les celebracions i concursos infantils. L’experiència sobrevinguda pel calendari ens previndrà pel sant Jordi proper, en diumenge, sense les circumstàncies irregulars i turístiques d’una setmana santa.
Ramon Mas Sanglas – 25/4/2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada