dilluns, 23 d’abril del 2012

Les mentides polítiques salven el poder


Perdó, volia dir les mitges veritats, sense ànims d’ofendre ningú. Qui són els enganyats? El poble, molts votants de fa cinc mesos. Els andalusos van estar a punt de caure en el parany del silenci i l’engany (“no tocaré mai sanitat i educació”) fa un mes. Si Espanya fes eleccions novament ara, de quins governants, nets de falsedat i purs de boca, ens podríem refiar? Pels seus fruits els coneixereu. Ni ells mateixos es creuen què diuen i contradiuen en pocs dies i hores. Vivim improvisacions i incoherències dintre el mateix govern i a remolc de les ordres del “senyor/a mercat europeu”, que no volen posar-li cara i ulls i que tots coneixem.
Catalunya (CiU) va festejar el PPC per aconseguir la seva l’aliança i aprovar els pressupostos de la Generalitat. Ara el PP (Montoro) exigeix de CiU el mateix canvi de moneda envers Madrid, gratuïtament, “per responsabilitat, unitat, col·laboració i cooperació, com la que té el Govern d’Espanya amb Catalunya”. El ministre fa taula rasa dels deutes del govern amb els catalans. És més, s’oblida de la solidaritat del 8% durant 35 anys. Ens exigeix que acceptem les retallades nacionals perquè som espanyols i hem de salvar la nació. L’importa un rave les retallades autonòmiques que patim any i mig per culpa de la malversació política, de l’espoli fiscal i la morositat estatal d’anys anteriors. “No hi ha diners”, diu. Si Catalunya en tingués no demanaria ni els que li pertoquen. Tot i això –perversió política- hem de seguir pagant la quota excessiva de solidaritat fent més préstecs, i sentir-nos acusats de poc col·laboradors. Per més humiliació, hem d’estar agraïts al govern d’Espanya per la seva cooperació. Prou befes i teatre dolent. Volem actors nous –no titelles- , un guió creïble i transparent. Cauran els convergents en braços del PP, una vegada més, escoltant els cants patriòtics d’una sirena provocadora, falsa i absolutista? No són imprescindibles. No és qüestió de pes polític sinó de coherència, dignitat i lleialtat que demana Catalunya amb el seu NO a uns pressupostos devastadors per a la sanitat i educació.
La política catalana del festeig amb Madrid ja dura massa anys. Al president Pujol no li va funcionar com esperava amb el “peix al cove”· Ara diu no tenir arguments per contradir als independentistes. L’actual president, amb senyera sobiranista, no vol espantar el galliner i busca un utòpic pacte fiscal (poc clar pel contribuent) per salvar l’economia catalana sense oxigen. En els darrers sondejos del govern central ha trobat l’espasa i la paret al respecte. Canviarà de parella de ball? ERC s’ha brindat. Continuarà molts anys el joc de les mitges veritats per amainar la ciutadania que ja ha perdut el nivell de benestar del segle XXI? Estem prou bé encara i podem aguantar més o som masoquistes d’arrel?
Senyor Montoro i ministres reformistes: Catalunya fa mesos que ”recapacita” i practica les polítiques d’austeritat quan moltes Autonomies del vostre partit ni han començat. Si cada una és responsable del seu dèficit, - no a costa de les altres- el balanç final serà positiu. Uns i altres, amb mentides recíproques, no salvareu el país carregant sempre el mort al més feble, el treballador. Què tindran en comú –CiU i PP- que es barallen però, s’atrauen? Simulen distanciament, però es necessiten. La sang política es ramifica en grups afins per empatia. Si l’hàbit no fa el monjo, la bandera tampoc canvia la ment del polític. Reconegueu la vostra incapacitat de trobar la llum sense més temptejos i passeu la paraula al poble per decidir el seu futur, si us falta valentia i honestedat per exigir als més rics la part que els correspon aportar i no els goseu imposar.
Ramon Mas Sanglas – 23/4/2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada