dilluns, 13 de gener del 2014

Atrapats pels sistemes

El 2014 marcarà la història catalana i espanyola per dues formes contraposades d'interpretar la democràcia. Les generacions catalanes rebran lliçons de mestres diferents que hauran d'examinar-se el 9 de novembre. 

Ha començat amb solemnitat la celebració del Tricentenari. Commemoració de la derrota d’un catalanisme esplendorós. Tres-cents anys de supeditació monàrquica, republicana, dictatorial i de recentralisme. Tres segles d’assetjament popular, polític, econòmic i financer sota l’imperi de sistemes institucionals i jurídics entrellaçats, envoltats d’aparences democràtiques. El 2014 serà un any de commoció social per a catalans i espanyols als Parlaments i al carrer. L’ebullició de sis anys crisi, l’infortuni de l’atur i la ventilació d’amagatalls corruptes per jutges sense tabús estan trastocant els fonaments d’una” marca espanya” irreal i enganyosa. Els monòlegs de plasma esberlen més una societat desnortada i molt crítica, que crida al diàleg valent, amb l’arma de la consulta. Els referents constitucionals formigonats, -clau del poder hispànic bipolaritzat-, indignen un poble sofert i cansat  de reformes secundàries demolidores, mentre alts rangs institucionals sobrers i cars continuen sacralitzats.
La cadena del capitalisme bancari té atrapades les coalicions polítiques i als governants que li rendeixen vassallatge per rebre el sufragi de les campanyes cada quatre anys. El sistema electoral estancat en mans dels polítics meritoris té emmordassada la ciutadania que només pot votar les mateixes candidatures closes. Els diputats, sense llibertat de consciència per votar, són esclaus del partit si no volen ser expulsats. El contribuent, supeditat a una maquinària fiscal, estatutària i constitucional immobilista és presoner del pinyó fix d’un sistema autonòmic injust i desequilibrat. Quatre bucles de dependència sense cap intencionalitat de trencar-se per consens, sota el corró d’una majoria absoluta conservadora. D’aquí la revolta social de la indignació per coherència: la independència del territori per escapar de l’opressió socioeconòmica i cultural de l’espanyolisme encara del segle XIX.
Les missives diplomàtiques sobre el conflicte Catalunya-Espanya que pretenen obrir al món la finestra d’una realitat interna diferent, són manuals de confrontació en busca d’un arbitratge neutral sobre la democràcia del segle XXI. A nivell europeu tots se’n renten les mans amb simples conjectures de futur. El mot “democràcia” té color, sabor i olor diferent en cada Estat de la UE? De cap manera. Novament el mort recau en la mare dels sistemes, el poder monetari europeu, obsessionat pel retorn del dèficit espanyol, insalvable sense el 20% net de Catalunya. La hipotètica exclusió de la UE –no hi ha res escrit- és el míssil de no poder cobrar i la inconstitucionalitat de la consulta és la impossibilitat espanyola de  pagar sense l’aportació catalana. Europa no contempla l’indult fiscal com Espanya als seus simpatitzants condemnats.
Totes les proclames i relats polítics del 2014 adversos a la consulta seran consells malèvols i contra la convivència, enlloc d’il·luminar ments lliures. Necessitem tècnics apolítics il·lustres. L’essència d’un sistema obsolet es renova trencant esquemes, sense apedaçaments. La imputació que pesa sobre la Constitució anacrònica, el casament de poders i els mecanismes autonòmics mal concebuts exigeixen la mediació popular de soca-rel. Cada vegada que batega el cor de la ciutadania en manifestacions d’indignació són ultimàtums al govern, avisos democràtics d’una parada cardíaca del gran sistema atrofiat.
Ramon Mas Sanglas / 13/1/2014.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada