dimarts, 11 de novembre del 2014

10N, la gran incògnita política

El temps polític està en joc amb noves cartes sobre la taula. Ha canviat l'entorn, no els jugadors. Falta jugar la final definitva de forma amistosa o imposada i més participativa, encara.

La derrota democràtica del govern espanyol davant l’històric 9N català té tres sortides: la dimissió del seu president, l’avançament dels comicis nacionals o presentar batalla electoral a l’independentisme català. Les dues primeres posposarien el problema, malgrat la utilitat com a camuflatge dels 165 presumptes corruptes i imputats del PP. La tercera opció serà inevitable. S’ha fet palès que el matrimoni del partit governant amb les altes instàncies judicials del país ha quedat obsolet i és perniciós en una societat lliure. La separació dels tres poders de Montesquieu està revifant. L’oxigenació política que ressorgeix amb Podemos en pren bona nota, origen del seu auge social, primer en estimació de vot directe. És la gran revolució que més inquieta el PP després del conflicte i victòria dels catalanisme progressista.

Comença l’etapa sobiranista definitiva. Demanar a Rajoy un referèndum pactat sembla bé com a cortesia amb uns terminis breus. Per protocols de legitimitat, que no es quedi, malgrat la pluja de represàlies i diatribes que segueixen caient contra el 9N,  la paradoxa del diàleg. Coneguda la suposada resposta no caldran més autoritzacions de Madrid. La proclama d’eleccions avançades o constituents és competència exclusiva del president de la Generalitat sense cap impugnació possible. La cursa electoral està en mans dels cuiners polítics catalans que han de servir un banquet al gust dels seus comensals. Esperem conèixer ben aviat els diferents menús sense més trencadissa de plats. Sabran oferir uns guisats combinats, lligant bé l’all i oli del país sense cap tipus de regust i amargantor del passat? Sabran destriar els ingredients que més convenen el territori sense oblidar la relació comercial i financera amb el veïnatge espanyol i europeu? Fins ara la palestra ha estat per deslliurar-nos dels lligams jurídics i fer una consulta. Ara inquieta i molt, com reunir forces de la mateixa corda política independentista per rebatre uns adversaris plurals que intentaran guanyar sufragis sense miraments. Si durant el procés consultiu s’han superat discrepàncies circumstancials per imperatius externs, ¿què podrà enrarir la unitat interna d’aquests mateixos concursants en unes eleccions vinculants? Què els preocupa més, ¿servir una societat inquieta per canviar l’estatus econòmic  o assegurar el nombre d’escons al Parlament?  Sembla evident que sense un programa sobiranista unificat a priori seran majors les desavinences posteriors. Qui fa ombra a qui? ERC a CDC o viceversa? El ciutadà mai admetrà rivalitats partidistes per un pastís que no és seu. Qui ha d’ostentar la presidència de la República? Si dirimir aquesta qüestió és el gran debat que entorpeix la unitat deixeu-ho en mans de la ciutadania en unes primàries prèvies. Si el poble ha fet el gran pas davant Espanya, Catalunya no es pot trencar –com voldria Aznar- per dissensions entre candidats. Ara necessitem un desenllaç harmoniós dins de casa, a falta d’alternatives sobrevingudes. No es pot  malgastar més temps sense decidir. L’escalf popular del moment mereix un lideratge polític d’alçada i un govern de concentració per negociar la secessió pacífica. Si guanyés el “no”  l’independentisme hauria de claudicar. Per què no el contrari, també? És el joc democràtic universal, com el britànic o quebequès.
No dubtem que els contrincants unionistes de tota mena formaran un pinya electoral amb un programa autonòmic blindat, creïble o no. La resta d’Espanya s’encarregarà prou de confrontar-lo amb protestes, si Catalunya en sortís afavorida. En definitiva, que la independència està en mans dels partits polítics catalans en primera instància i de la convicció popular demostrada, després, malgrat la possible seducció de promeses espanyolistes d’última hora.
Ramon Mas Sanglas, - Sta. Eugènia de Berga, 11/11/2014
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada