dimecres, 27 de novembre del 2013

Terminal sense arribada feliç?

La crisi governamental està afectant el procés sobiranista. Falten moltes batzegades fins veure la llum de la consulta. La independència no té el camí fàcil si la majoria popular no creix fins els dos terços.

Els profetes de la foscor que donen per tocat de mort el suflé del procés sobiranista veuen cada dia més escletxes en el vaixell. Causa? Avantposar el servei del partit al poble sense baixar de la tribuna. Les portades de la premsa van farcides de picabaralles catalanes i espanyoles vergonyoses. Són conscients de l’espectacle  que donen al món i a la societat? Les ferides internes s’han de solucionar a corre-cuita en conferències i assembles d’emergència. Els acords de majories es sotmeten a pressions de xantatge o intercanvis de favors. La paraula donada en seu parlamentària es trenca amb el canvi de vent polític regional més feble. On està la brúixola i els valors democràtics dels diputats quan estan jugant amb el poble que els ha votat?
Al calendari polític sobre la consulta li esperen té tres fases d’acció-reacció a nivell català i espanyol. Primera, les respostes més heterogènies i dispars a la formulació de la pregunta, més o menys consensuada, mai a gust de tots els partits implicats en el dret a decidir. Segona, un nou tsunami centralista de despropòsits contra l’independentisme per dissuadir l’impuls i guanyar més adeptes del “no”. Tercera, la oferta tardana de l’Estat –la mal anomenada tercera via- basada en la revisió financera de baixa intensitat i el reajustament de les balances fiscals aplicable a totes les comunitats. Aquesta bombona d’oxigen artificial podrà despenjar votants de les urnes i potenciar l’eslògan que “més val menys i segur que res”. La proposta nacional arribaria pocs mesos abans de la data per desgastar, confondre i augmentar la bel·ligerància partidista. És la regla d’or de l’estratega militar intel·ligent: no entris en combat quan els enemics ja es maten entre ells. No calen més xocs i catàstrofes. Això busquen i desitgen de la Catalunya que els traurà de la crisi nacional, segons Montoro?
Però el suposat enemic sobiranista tampoc dorm. Té les seves armes alternatives, sempre i quan la supèrbia i discòrdia no entrin en pròpies trinxeres. La planificació consultiva múltiple es fa imprescindible en aquest camp de batalla per aplicar la tàctica més apropiada en cada situació i temps. Pregunta directa, “Independència?(sí/no)” és la més adequada sense terceres vies. Però, serà inevitable ampliar el ventall de la qüestió si Catalunya rep una alternativa espanyolista i vol respectar l’objectivitat, el compromís electoral de CiU i no discriminar cap votant: “Independència o la proposta de l’Estat? (sí/no). Només la convicció sobiranista majoritària podrà superar una provocació d’última pensada en dividir coalicions polítiques, entitats cíviques i la ciutadania. ERC i CiU es tiraran els plats pel cap? Seria el colofó de la  il·lusió espanyola. Saben que dividits s’aniquila la majoria parlamentària. Cauran en el parany i xoc encadenat d’un tren de rodalies?
La solució primera no ha de passar per la tossudesa de la secessió territorial si les enquestes no són àmpliament favorables a la segregació. L’alternativa més encertada davant les urnes és la independència financera primer, amb la força del poder fiscal català: la recaptació i administració integral dels béns i impostos propis. Quin article constitucional vulneraria sense trencar la unitat regional? Els catalans solidaris en excés deixarien de ser pidolaires. Una paradoxa real. Quins empresaris catalans s’oposarien a tenir més recursos sense trencar el mercat espanyol i europeu? No totes les batalles perdudes són irrecuperables. Aquesta victòria democràtica seria la restauració de l’Estatut genuí del 2005 aprovat pel Parlament i votat pel poble.
Ramon Mas Sanglas – 16/11/2013


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada