dimarts, 3 de juny del 2014

Campanades de III República

El dret a decidir en política ja no és una exigència dels sobiranistes catalans. S'ha convertit en un dret democràtic viu de tots els espanyols per decidir el model governatiu del país.


A la democràcia espanyola li ha arribat l’hora de la prova del cotó. L’ombra de 40 anys de dictadura camuflada amb vernissos democràtics s’ha perllongat durant 39 anys sota el règim borbònic reimplantat. L’abdicació del rei en el seu fill, sense el consentiment exprés de la ciutadania, seria una prolongació antidemocràtica que el poble espanyol no es mereix i rebutja. S’ha acabat la primera transició amb tots els emblemes institucionals caducs i artificis autonòmics esgotats. És l’hora de la regeneració constitucional integral. Res de pedaços. Benvinguda la nova era per fer net del passat. Si l’entronització del rei sortint va ser a dit, la successió en ple segle XXI no té perquè seguir les tradicions hereditàries obsoletes sense el vistiplau popular. Els diputats i senadors de la nació no han rebut el mandat del poble per transferir un relleu reial automàtic, ni la democràcia resideix en la monarquia. És el punt i final de la imposició i el pas a la veu inapel·lable d’un referèndum: Monarquia o República? Enterrem el tuf dictatorial hispànic definitivament. Amb quines garanties democràtiques podrà regnar Felip VI si ignora què en pensen d’ell els seus súbdits? Milions de ciutadans arreu de l’Estat reclamant ser consultats. És la democràcia més pura de les àgores gregues. Un bipartidisme espanyol derrotat en les eleccions europees ja no està legitimat per decidir. Felip VI, voldrà començar també en fals el seu regnat?
L’apertura del meló constitucional vindrà com anell al dit per reconvertir el “no” sistemàtic de Rajoy al referèndum sobiranista en un fet legal, si creu en la democràcia i el diàleg efectiu. El moment oportú per examinar la voluntat política i el grau de confiança que atorguen les urnes. El 9-N és un problema rellevant per a l’Estat. ¿Quina predisposició verbal i escrita veurem en la llei orgànica del traspàs reial per ressituar els territoris nacionals i les singularitats històriques? Amb la renúncia del rei ha caigut del cel la via òptima per solucionar el conflicte català oficialitzant el dret a decidir dels pobles. Serien imperdonables més silencis i imprevisibles les conseqüències. La veu dels parlaments autonòmics i de les Corts espanyoles ha sortit al carrer i a les places. La consciència política ha calat en els autèntics protagonistes i amos del país: el ciutadà contribuent i lliure. El poble ha decidit recobrar el poder.
Ramon Mas Sanglas – Sta. Eugènia de Berga, 3/6/2014




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada