diumenge, 28 de desembre del 2014

Partidisme i voluntariat polític

Acabem l'any amb una divisió política catalana mai vista. Tots volen servir-se a costa de la causa sobirana. Cada dia aplanen més la feina dels unionistes amb el "divideix i venceràs".

Per edificar sovint s'ha de derruir. La regeneració política no és cap excepció. El ciutadà no vol les peces d'un puzle per muntar. Vol veure' l acabat per decidir amb convenciment. No vol que discuteixen el mapa -posició de cada peça- del poder per ocupar el millor lloc de la composició. El votant exigeix garanties i detalls del seu futur, abans d'un suïcidi col·lectiu a l'atzar i de confiar en discursos profètics egocèntrics. La necessitat popular de deixar enrere la situació endèmica actual està ben lluny del confrontisme sobiranista que ha derivat en tres eixos partidistes: centre-dreta (CiU), republicans i ex socialistes, constituents i CUP. Avantposar la motivació de grup al servei públic és sufocar el projecte independentista als ulls del catalanisme lluitador i del món. Llista única de país o transversals i múltiples són armes de destrucció democràtica perquè miren la trona del seguidisme. El voluntariat polític en moments excepcionals és l'única porta del sobiranisme possibilista. Catalunya ha viscut recentment tres exemples de servicialitat anònima: 40 mil voluntaris del 9N, la campanya d'aliments contra la pobresa i la marató. Tres  projectes exitosos sense vanaglòria ni lucre personal. Són models de renúncia i sacrifici del seu temps. Tot el contrari de la lluita política entossudida per captar vots propis. On està el seu voluntarisme que uneix objectius comuns de patriotisme?
Per aconseguir un referèndum plebiscitari a l’escocesa, un Sí/No a la independència, sobren les sigles distintives de partit, només necessàries per constituir un Parlament nacional, posteriorment. Marcar una data per votar sense saber el què, és l'anunci d'un fracàs de participació i la dispersió més sonada de resultats a la baixa. Ens creuen ignorants o volen temptar la sort entre líders a costa del poble? Porten setmanes discutint el seu camí per perpetuar-se, no el camí que els reclama la ciutadania. Per acabar en un no-res i  continuar l'immobilisme que vol Madrid practiquen l'esport més adient:  l'escalada individual i el salt al buit, el trencament definitiu de l'aspiració sobirana.
El vendaval de desconcerts entre polítics i la societat civil va in crescendo. El darrer tsunami arriba de Podem, instrument de la “casta espanyola” en mans de la indignació popular. Estan cridats -demagògicament-  a catapultar l'independentisme liderat per la seva “casta catalana” (CiU). Faran la feina bruta dels unionistes en nom del populisme crític amb les retallades? El progenitor d'un Estat Català només pot ser per obra i gràcia de les esquerres? El centre-dreta no pot barrejar-s'hi pels seus antecedents  socials, suposadament devastadors? Les batalles ideològiques són les trinxeres insalvables i més perilloses per aconseguir enteses. Si Catalunya reconeix fins ara una dotzena de partits, agrupats en cinc tendències identitàries en pro o contra la secessió, ¿com no  embogirà l'elector ben informat abans de dipositar el vot? Què farà el votant profà? Queden tres sortides d'emergència: la reunificació política urgent, la dispersió del vot sense cap majoria o el passotisme de les urnes.
Ramon Mas Sanglas - Sta. Eugènia de Berga, 29/12/2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada