dilluns, 16 de novembre del 2009

Canvi total de formes i persones

Catarsi, penediment col•lectiu, ètica, purificació, …són paraules buides de realisme en aquest moment. La incredulitat en el polític actual és total, a nivell autonòmic i nacional. Les pures formes de protocol per quedar bé, la justificació d’actituds i fets negres del passat, són més contraproduents. Qui s’excusa, s’acusa. El ciutadà està tip de tanta brutícia. Amb les acusacions mútues no es farà net. Si tots no som igual, qui està lliure de la contaminació? La roba bruta personal es renta a casa, però, quan afecta els altres, s’ha de ventilar la seva ferum.

Els crits de desesperació del president en pro de la confiança ciutadana arriben massa tard. La corrupció generalitzada i soterrada de tantes legislatures ha fet quallar la desafecció popular envers la classe política. Només queda la solució quirúrgica del transplantament total del sistema per regenerar un nou estil polític: canvi del model electoral, amb llistes obertes i de forma nominal. Votar persones transparents, de diferents ideologies, però no coalicions tancades. Ells mateixos s’han propiciat la mort del partidisme descontrolat, ambiciós de poder i allunyat del poble. El segrest de la democràcia els ha girat la cara.

Volem polítics propers a casa, de carn i ossos, sense sous galàctics, guardaespatlles, ni cotxes oficials. Quina temença o inseguretat ha de tenir una persona honrada? Governants d’un sol càrrec i un sol dinar digne. Volem votar persones conegudes sense la imposició d’un menú de partit, sinó a la carta, sabent què i qui triem. Senyors polítics, mana el poble sobirà, no vosaltres. Sou els seus representants, mentre ho feu bé i l’escolteu. El vostre càrrec és transitori i avaluable com tots els mortals. Si la vostra ambició suplanta la voluntat popular, obtindreu la resposta del vot en blanc de la repulsió, o l’esquena de l’abstencionisme. El vostre mea culpa de cada nit electoral per la baixa participació i el propòsit d’una reflexió seriosa, mai l’heu feta, perquè l’objectiu del poder per quatre anys més ja el teniu a l’abast. El quedar bé del moment, us ha portat a la frustració del present. Per tot això, l’electorat ha dit prou a un estil corromput per unes persones sense escrúpols, vinculades a uns partits que fan del servei el seu pedestal vitalici. Queda un any per veure’ns les cares en les urnes. Si creieu que la recepta de l’amnèsia sigui la taula de la vostra salvació aneu errats, perquè el poble té memòria històrica i no perdona.

Ramon Mas Sanglas
Sta. Eugènia de Berga
http://www.lavanguardia.es/lv24h/20091116/53824880785.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada