dissabte, 11 de maig del 2013

Pacte contra l’atur, no contra els intocables



Per als socialistes ha arribat l’invent del gran pacte excepcional entre actors polítics, socials i econòmics. Les víctimes estan cansades de cimeres, comissions, trobades, consells de ministres i el PP demana “un pacte de paciència”. Prou ironia. És la resposta a l’1 de maig? Per al govern només la contenció de rendes i pensions amb més alces tributàries són les úniques vies de pressió fiscal. A qui va dirigida tota l’escenificació? El gran teatre compta amb més de 6 milions d’espectadors esperant la pujada del teló. Esperen comèdia de la bona, un vodevil terrorífic o segones parts d’un sainet de passatemps? La retallada descomunal al sector de la dependència augura un pacte fatalista.
Per boca d’Esperanza Aguirre, Mariano Rajoy, no s'equivoca "en res". Les seves alternatives per suprimir o privatitzar les empreses públiques. La llavor miraculosa està en el programa electoral del PP, aplicant “dos sistemes”: reduir despeses o augmentar els ingressos "mitjançant la pujada d'impostos". La paraula “retallades” és tabú, ofensiva i antidemocràtica. El ciutadà està enfarfegat de promeses buides i mentides. ¿Parlarà mai dels sobrats de butxaca, evasors de capitals i dels talps de fortunes? Si la diana és l’administració pública, quin serà el blanc d’aprimament efectiu? Quantes nòmines públiques supèrflues passaran per la guillotina? No volen cap llei de dependència per la persona pobra que ha cotitzat. Però, ¿quants milers de polítics tenen assegurada la seva pensió per llei amb vuit anys de dedicació  com a diputat, la paga d’exministre dos anys o una nòmina vitalícia com a expresident? La transparència democràtica, ¿no ens dóna dret a la informació anual dels comptes d’aquests privilegiats a costa de l’erari públic? Tan necessària és la llei dels mínims (SMI) per a tots, com dels màxims topalls. Un sol salari, públic o del partit, no tots dos. No es cobra per la responsabilitat del càrrec sinó per l’eficiència del servei. A la crisi li queda un últim recurs: anar buscar diner on sobra injustament per excés, per duplicitat o per immerescut.
Falta un sedàs espès dintre de cada ministeri per depurar assessories d’aparador i estructures de maquillatge. Les entitats bancàries que disposen de diners públic en préstec, han d’estar sotmeses a un sostre remuneratiu com tot assalariat. Un pacte és un llenguatge comú entre  polítics instal·lats i la classe treballadora dels febles. Cap crisi tolera luxes a càrrec del contribuent. Tal permissivitat és la major indignitat per definició. La solució final és un simple transvasament de capitals. Passar els excedents dels intocables a les arques buides per als aturats.
El govern parla de favors asimètrics a les Comunitats més endeutades com Catalunya. Discriminació als ulls de qui? Quants anys dura la discriminació de la quota solidaria (8% del PIB català) sense retorn? Són ciutadans discriminats pel que reben i no pel que donen? Per què no es revisa aquesta contribució fiscal a la baixa i el territori es reequilibra sense necessitat d’emergències? Seria l’eradicació del mal, gran pecat original.
Ramon Mas Sanglas – 3/5/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada