dimarts, 14 de maig del 2013

Qui tot ho vol, tot ho perd

La falta de voluntat política mata l'economia del país amb l'avarícia i el poder. Per què legislar i no complir? Estem recollint els fruits de la indignació progressiva: l'independentisme creixent. 

En castellà, “la avaricia rompe el saco”. La via política promet la sortida del conflicte Espanya-Catalunya sense aconseguir-ho. Ans el contrari, el revifa. L’entesa és purament econòmica i jurídica. Qui dels dos està més en fals? Catalunya per endeutar-se fins el coll o l’Estat per no complir amb el que deu per llei orgànica (Estatut)? ¿Què justifica Espanya la morositat il·legal sistemàtica envers Catalunya sabent que el pagament és un camí que redueix l’empobriment progressiu i la reproducció inevitable de la llavor separatista que tant els repugna?
La balança fiscal catalana pateix un 8,4% anual de regressió inversora. Aporta 62.000 milions i en rep poc més de 45.000 milions. Per cada euro recaptat 43 cèntims no s’inverteixen aquí. L’aportació abusiva imposada als catalans és l’asfíxia del territori. Un dels tres més solidaris  i el que menys rep. No dol pagar, com els països nòrdics, a canvi de compensacions. La reducció al 6% de la quota solidària – uns 4.000 milions anuals- seria la segona solució temporal per a una pacificació fiscal. No caldria recórrer al FLA estatal amb més interessos sobre impostos pagats. El PP no ha ofert mai un finançament a canvi de la sobirania catalana. Està en venda? No ho sabrem mentre el ciutadà no sigui consultat legítimament. Quin preu té? Si un pacte fiscal amb hisenda pròpia va ser inassumible per Madrid, ¿quina major submissió esperen dels catalans? Per què tanta ceguesa i tossuderia en aplicar remeis abastables per les dues bandes?
La tercera solució per aprovar els pressupostos 2013 és reduir la proporcionalitat del dèficit tolerat per Europa, un 2,1% i no l’1,2% de mitjana espanyola. La simetria autonòmica d’endeutament és una irracionalitat quan no s’aplica en la fiscalitat recaptadora. Fins quan posaran a prova l’independentisme i la indignació popular? L’estratègia centralista respon a una psicosis de por i ser trepitjats per una Catalunya industrial. Amaguen la gran incògnita: ¿qui afrontaria el dèficit europeu sense Catalunya i Euskadi? Si veuen la segregació regional com una absurditat, més ho és la desproporcionalitat fiscal espoliadora de 35 anys, insostenible en plena crisi. L’amor d’Espanya –“mejor unidos que separados”- mata Catalunya.
Urgeix revisar barems autonòmics d’aportació i el destí de les subvencions estatals. És hora de reformar el subsidi del PER, redistribuir l’ús del camp andalús-extremeny i crear indústries agroalimentàries amb recursos propis. L’oligarquia colonial d’antuvi és aigua passada. És l’hora de rendibilitzar potències industrials autonòmiques. Cal canviar l’Espanya del funcionariat burocràtic innecessari -de la “sopa boba”-  per una revolució tecnificada agosarada i paralitzar la fàbrica d’aturats de la nació. Fem de la sàtira una virtut convertint les pedres en pans arreu del país.
La independència pot ser titllada pels polítics d’opi del poble, substitut del futbol i els toros. És un fruit democràtic de la indignació social, no un joc d’eixelebrats. Pot ser l’embrió d’una nació per decisió popular majoritària. No neix per odi a ningú. Neix per necessitat i no morir a casa teva de misèria. Per no trobar el diàleg i la tolerància de la raó. Per no poder viure a un preu just.
Ramon Mas Sanglas – 15/5/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada