dimecres, 1 de maig del 2013

No mosseguis la mà que t’atipa

No tinc res contra els extremenys. Sí, contra els seus polítics desaprensius. Per enèsima vegada intenten vilipendiar Catalunya i els seus governants. La malaltia autonòmica ha de passar pel quiròfan si volem aturar la sagnia del país i acallar les males llengües.

El món està ple de desagraïts. No és la primera vegada que polítics d’Extremadura – debilitats  presidencials- planten cara Catalunya, el seu govern i la ciutadania. La polseguera que aixeca el dret a decidir posa nerviosa a tota persona que no té els gens educats en la democràcia, visqui on visqui. Si a més és un ciutadà de la primera Autonomia receptora de l’aportació aliena (15,73%), el complex de superioritat és del tot irracional, quan el cor hauria de bategar impulsos d’agraïment, no de servitud. Aquesta és la actitud de tots els extremenys assenyats emigrats a Catalunya fa anys. S’han integrat plenament, com els seus fills i néts a la Catalunya immigratòria plural. Per què la politització econòmica intenta tergiversar sentiments? La convulsió de la crisi fa sentir despropòsits comparatius falsos, lluny de la realitat. ”Els últims de la classe no poden donar lliçons” (vicepresidenta extremenya). ”Espanya no està per menjar a la carta sinó el mateix menú tots” (president Monago). La incongruència els delata. Si demanen balances comunes, ¿per què Extremadura no paga el 8% del PIB autonòmic com Catalunya en concepte de solidaritat o deixa de cobrar-lo? Si el president Mas vol un marge major de dèficit és per seguir pagant els impostos solidaris a tercers, retallar menys el benestar social –també dels immigrants menys afavorits- i seguir pagant el 20% del dèficit nacional a Europa (inclosa la proporcionalitat del % extremeny). Si totes les falses autonomies necessitades del cafè aliè foren prou productives, la tragèdia autonòmica del desequilibri territorial no existiria. L’espoli abusiu dels contribuents nets tampoc. Saber reconèixer l’error estructural del país significa canviar el mapa, per donar sentit real a la paraula “autonomia regional”, sense dependència de ningú. Catalunya no demana cap condonació del deute, només una flexibilitat temporal del pagament d’acord amb la concessió europea. La ”indecència” i la  hipocresia” –senyora vicepresidenta extremenya- és pagar a l’Estat el dèficit autonòmic propi amb els recursos rebuts de la solidaritat forçada per llei, no voluntària, i presumir de bons pagadors. Prou demagògia barata per atiar focs centralitzadors d’antuvi.
Les querelles poc curoses de l’entorn polític extremeny estan farcides de rancúnia contra el procés sobiranista català. Qui ha provocat aquesta situació terminal tan pacient? Un poble tip d’allargar la mà 35 anys –entre d’altres greuges històrics-, haver de suportar maledicències i la ingratitud constant d’alguns beneficiaris, injustament, són motius sobrats per canviar de rumb, democràticament. Paradoxalment, recomanen un menú espanyol comú quan dintre la pròpia Comunitat tenen menús específics a la carta. El nombre de funcionaris és el triple de Catalunya segons el percentatge d’habitants. Si disposés de la mateixa proporcionalitat que Extremadura, Catalunya només tindria un 11% d’atur. Cal recordar la situació latifundista dels terratinents del sud que concentren majoritàriament les subvencions europees i estatals agrícoles entre pocs. Amb una reforma agrària més sostenible i equitativa la regió no patiria la lacra del 35,56 % d’atur. Per què van emigrar tants milers d’extremenys? Uns 170.000 viuen avui en terres catalanes. Les víctimes de l’exili no són amnèsiques, ho confessen tot, sense ànims de retorn. Senyors polítics, la seva vocació conqueridora del s.XVI està desfasada actualment, si pretenen conquerir la igualtat amb improperis i usurpacions permanents. Comenceu per repartir el pa de casa per igual i no mossegueu la mà de qui en proporciona més de fora, gratuïtament. La frivolitat verbal indocumentada o aparentment amagada és mala consellera sempre.
Ramon Mas Sanglas -1/5/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada