diumenge, 27 d’octubre del 2013

La porta petita de Duran i Lleida s’ha tancat



El triangle Artur Mas, Rubalcaba i Rajoy ha fet palès que el joc polític està ben enrocat. Ningú mou fitxa per no perdre territori. L'únic àrbitre imparcial i  democràtic és el poble. La consulta està més que justificada.


El senyor Duran confessava -a 8tv- l’última esperança d’establir un diàleg efectiu amb l’Estat per la porta petita de la via confederal i la reforma constitucional. De no aconseguir-ho es comprometia fermament amb la causa sobiranista i la consulta arreu del país i Europa. Amb les darreres ofertes federals de Rubalcaba al president Mas i la resposta de Rajoy al cap de l’oposició, Duran s’ha quedat sense arguments per seguir fent la “puta i la ramoneta” amb els convergents i el poble català i el cop de porta definitiu al consens. El PSOE i el PP s’han conxorxat per esvair tota aspiració catalanista impedint la consulta com sigui.” Ara l’important és mantenir l’estabilitat política. És prioritari sortir de la crisi i no les reformes constitucionals” (Rajoy).
Voler encaixar Catalunya en una Constitució retocada “a l’espanyola” a canvi de renunciar la consulta seria la traïdoria més vil al Parlament i a la voluntat popular massiva mostrada dos anys consecutius. La mediació federalista de Rubalcaba entre Mas i Rajoy no ha servit per refer ponts trencats perquè es neguen reconèixer una pluralitat territorial real desvinculada del centralisme que els cohesiona tots dos (PP-PSOE) en un poder alternatiu. Catalunya no caurà en paranys del passat sota la fal·làcia “apoyaré el Estatut” (Zapatero), trinxat pel TC. La reforma constitucional tramposa seria votada per tots els espanyols que es cruspirien els catalans. Cap autonomia ha demanat canvis de la Carta Magna llevat de Catalunya i País Basc a canvi d’equitat fiscal i més competències. Les comunitats receptores de la solidaritat veïnal, si tenen el que volen, ¿per què han de fer canviar mecanismes legislatius?
No han entès que contra les armes democràtiques d'un poble no es pot lluitar. Han de convèncer els catalans, no al president. Parlem de consulta, no d’independència i ja ha saltat tota la cavalleria. L’espantall d’un suposat “sí” majoritari a la causa sobirana treu de polleguera el PSOE i la baronia del PP. El despotisme és impropi d’una Europa democràtica i la crisi no serà l’eterna excusa per a una involució històrica, la pitjor provocació per a la secessió unilateral.
Senyor Duran, no està atrapat. Té la porta del “sí” al costat d’un 60% de catalans –de moment- i del “no” amb el PP-PSOE/PSC. El seu temps d’ambigüitat política està esgotat. Només queden les urnes. Vol boicotejar-les amb una opció antidemocràtica? Es decanta per l’intent fallit d’adoctrinament espanyolista de 300 anys? Els sentiments i ressentiments no s’aturen. Per això mateix la independència no és cap il·lusió, és una força gravitatòria. La confederació de “més peix al cove  seria una frustració col·lectiva suïcida. O sortim a pescar sols o la barca fins i tot ens prendran. La “bota de l’Estat” no pot trepitjar més temps l’economia i la identitat cultural pròpies. Si no veu clar el seu futur personal al costat de CiU salti per la finestra del vagó cap a Madrid abans no esdevingui un cadàver polític a Catalunya.
Ramon Mas Sanglas – 28/10/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada