dissabte, 5 d’octubre del 2013

Independentisme consultiu o plebiscitari


Saben què volen els polítics? Es posarien d'acord, si ho sabessin? Davant la ineptitud del consens, que donin la paraula al poble a qui representen. Demanem exercir el nostre dret.
És l’eix vertebrador per aconseguir una sortida sense subterfugis.  Els polítics saben com torejar el poder democràtic  d’un poble domesticat en la submissió mitjançant l’arma més seductora i destructiva alhora: la divisió. És palès en les lluites electorals. Després recomponen el seu puzle de conveniència en la intimitat política. Estan aplicant la mateixa argúcia amb la confrontació de la consulta, el parany del fracàs. Amb majories simples (no arribar al 50,1%) és perdre la batalla democràtica de la legalitat. És preferible no fer cap referèndum abans que acceptar camins plurals.
L’argumentari  per reeixir en l’autodeterminació es fonamenta en tres pilars: Primer, fer una sola pregunta sobre la independència amb resposta binària del Sí/NO (vot en blanc com a testimoni estadístic no computable). Tota la societat catalana –també la sigil·losa- es posicionarà per seguir treballant o no per a un estat propi. Segon: Renúncia absoluta a tota tercera opcionalitat de federalisme o recomposició autonòmica, que allargaria anys l’asfixia fins reestructurar una nova Constitució sui generis. Si el consens polític autonòmic és un guirigall, el nacional una utopia. Tercer: Eleccions plebiscitàries directes abans d’acceptar el recurs enganyós anterior. Un resultat positiu majoritari i vinculant, sense ambigüitats, seria la ruta  per iniciar la segregació pacífica d’Espanya i redefinir els vincles catalans amb Europa.
Això no és radicalitat. És exercir el dret a decidir amb claredat per esvair d’una vegada què pensen i volen tots els catalans. Els polítics són uns delegats, no amos del poble. Si són incapaços d’unir-se i escoltar-lo, perquè avantposen el partidisme ideològic als interessos populars, les urnes els marcarà la ruta sense dilacions o els farà fora per ineptes. El capitalisme neoliberal, les oligarquies i el poder de la banca també han de rebre lliçons de la ciutadania.
Una tercera via política és la indeterminació del blanc o negre i correspondria, en tot cas, a l’Estat –no als partits- per contrarestar l’impuls independentista amb una macro oferta convincent. El president del govern diu ignorar-la, de moment, per la incompatibilitat amb la seva unitat nacional obsessiva. De fer-se realitat un desafiament centralista a la independència, -per no perdre el 25% del PIB nacional i l’exportació catalana-, el poble s’enfrontaria a un dilema històric i democràtic  de per vida. L’orgull i la tossuderia espanyola, ¿permetrà mai als catalans l’ús vinculant de tal llibertat?
Si el sobiranisme fracassés ja despertaran alternatives pactistes, unionistes o federalistes, per bé o per mal de l’estatus actual. No obstant, el poble haurà de confirmar oficialment votant l’adhesió o rebuig a qualsevol nova proposta. El PSOE, que va fulminar l’Estatut en el Congrés –menys ambiciós que el federalisme que pregona- no està vocacionalment preparat per refer una Espanya reajustada a la pròpia productivitat territorial. Menys el PP ficant el cap sota l’ala. ¿Com liquidar el deute europeu sense el motor econòmic del país al que castiguen sense combustible, més morositat i menys diners per a la formació professional? Curiosa i sarcàstica forma de dialogar, sense alternatives dignes, reforma constitucional i consulta. Cada dia donen més arguments als indecisos per construir una república catalana europea.
Ramon Mas Sanglas – 5/10/2013
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada