divendres, 3 d’agost del 2012

Condicionants per a la independència


Gran part de la societat catalana està revoltada. No li falten raons. El govern de Madrid li aixeca la camisa massa vegades aprofitant els vents de la crisi. Ministres i consellers s’han picat el bec mútuament i les tensions van a més. Les genuflexions de la Generalitat a la Moncloa han fet pujar més els fums del centralisme antiautonòmic. Prendre decisions fermes no és sinònim d’absolutisme. Les arques del govern català han fet net i els ingressos no cobreixen despeses de manteniment ni mensualitats del personal social més vulnerable. Política i desacords econòmics en litigi passen moments extremadament greus.
La canícula política estiuenca de confrontació continuarà al setembre amb la manifestació especial de la Diada nacional, 11 de setembre. No es pretén revifar l’esclat del 10-J de fa dos anys contra la sentència adversa de l’Estatut, sinó emfatitzar la nova etapa del pacte fiscal català aprovat al Parlament. Per a un sector molt destacat serà l’arrencada de la independència d’un poble cansat de donar més del compte i rebre clatellades a canvi. Dirà prou a l’Espanya que posa pals a l’expansionisme català. La gran exhibició de catalanitat serà un motiu de nerviosisme o una simple volada de coloms per als detractors d’una Catalunya ressorgint. No els nego la seves raons, fins ara, quan només han imperat les paraules. Ha arribat el moment dels fets, l’hora de les xifres i de les balances de la igualtat per no donar més del que rebem en temps magres. Les plantades físiques dels consellers econòmics a Madrid (Catalunya i Andalusia) són presagi de clara desavinença de les dues Autonomies més poblades d’Espanya. D’altres han ensenyat les dents amb reserves. En democràcia el consens és la regla d’or per damunt la majoria absoluta del partit governant.
Catalunya no ha negat mai la solidaritat, només s’oposa a l’abús sistemàtic que se’n fa de la seva bona fe històrica. Fa anys que dura la palestra per fer quadrar raons d’equitat. Si els espanyols empenyen a sortir-nos no marxarem amb les mans buides. Però ens temem tot el contrari, no permetran la sortida perquè ens necessiten. És qüestió d’ideologia política, orgull patriòtic o independència de guardiola?  No caldrà cap segregació territorial si solucionem bé les diferencies de butxaca. Catalunya no ha rebut totes les transferències. Tenim en comú més d’un botí: el capital de les pensions catalanes acumulat durant molts anys, entre d’altres. De no ser reconegut així, el xoc de trens no vindria pel pacte fiscal sinó per l’espoli laboral de milions de catalans cotitzants. El poble no està disposat a començar de zero renunciant drets centralitzats. Qui farà els números? La proposta d’un referèndum vinculant sobre la independència seria pura frivolitat sense garantir uns ingressos fiscals propis i conèixer les despeses reals catalanes com a nació. La majoria popular, encara indecisa al respecte, espera dels polítics catalans i espanyols un joc net i clarivident, si cal fer el pas definitiu. ¿Seria sensat dividir l’opinió popular amb una majoria relativa o tímida com ha succeït al Parlament amb esmenes i dilacions?
“Ara ja toca” per sortir del túnel, sobre una base econòmica de criteris europeus, amb respecte a la història i la igualtat. Una Catalunya asfixiada per la morositat i restriccions de Madrid no pot suportar més pressió fiscal. Podem posposar la solució definitiva fins el 2014 sense més retallades?
L’onze de setembre serà un dia de gran embranzida independentista, carregat de simbologia i estelades. No passem per alt que el més important són les idees clares, els objectius i sobretot els recursos estables que han de donar seguretat i futur a la nació catalana. Només així, serà ferm el lema: no hi ha camí de retorn.
Ramon Mas Sanglas – 3/8/2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada