dimecres, 15 d’agost del 2012

Un treball, una nòmina, una pensió


Les tres joies de la vida fins que la crisi ho ha capgirat tot per l’ambició desmesurada. Ara són tres somnis que tots busquem i sis milions d’espanyols no troben. És l’aspiració ciutadana del mínim benestar: treballar, cobrar i cotitzar per a la pensió. Tot el que sobrepassa és un luxe i una injustícia quan s’ajunten dos o més salaris a costa dels béns públics, escassos i sotmesos a rescat. La primera obligació del governant -sota pena judicial- hauria de ser l’administració de la riquesa nacional compartida, en funció de la feina ben feta i no del simple càrrec. Qui pateix la crisi ignora l’abundància. És una irracionalitat social inadmissible l’acumulació de remuneracions escandaloses i dedicacions horàries solapades. El dia té 24 hores per treballar, menjar i descansar. Si a la jornada estàndard de 8 hores laborals pertoca un salari complert i digne, ¿com podem adjudicar més d’una nòmina al mateix temps? No cobrem pels títols honorífics ni la responsabilitat que inclou tota feina per principi ètic, encara que en nivells diferents. Es paga per la dedicació real i l’eficiència, segons la categoria laboral i d’acord amb un contracte bilateral. De cobrar pel grau de responsabilitat únicament, el cirurgià o un conductor que tenen centenars de vides a les seves mans no tindrien preu.
La llei ens iguala, teòricament. La vida laboral és un dret annex a la dignitat humana com la del jubilat a la seva pensió cotitzada. Tota desproporcionalitat esperpèntica entre salari i treball és imperdonable en moments d’extrema gravetat econòmica. Tenim el referent del SMI (salari mínim interprofessional) com a barem nacional. Quantes remuneracions del país el rebassen multiplicant per ics vegades aquesta base? Aquí estava la solució realista per sortir de la recessió i no la decapitació del benestar sanitari, educatiu i dels assalariats. La renda per càpita –segons els ingressos personals- hauria de ser el barem d’aportació per deixar la crisi enrere, sense caure en la socialització uniforme. Sense descapitalitzar l’empresa s’haurien de revisar els seus beneficis per reinvertir-los en més ocupació. Les engrunes de 400 euros recorden el racionament i les cartilles alimentàries de la postguerra. Quan veurem fluir d’una vegada el crèdit bancari per donar ales a l’emprenedoria i el ressorgiment?
Aniquilada la classe social mitja només quedarà el retorn a la societat medieval de les reverències. La mendicitat en les portes de les esglésies la veiem en els assalts als contenidors de deixalles, les cues en menjadors socials i en magatzems de beneficència. Mentrestant la noblesa econòmica amb plurinòmines suculentes giren l’esquena. Els mandataris polítics fan ulls clucs enmig d’una parafernàlia institucional de càrrecs i milers d’assessories inútils. Els privilegis de castes subvencionades és el robatori del segle a la ciutadania devaluada i aparcada. Cada pensió que entra en una llar és la millor benedicció de taula per a un terç d’espanyols. ¿Veurem també la usurpació d’aquests drets dineraris, acumulats amb la suor laboral de tantes vides, per pagar el deute estatal sense tenir-ne la culpa?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada