dimarts, 7 d’agost del 2012

Focs polítics d’artifici


Aprofitant la distensió estiuenca apareixen declaracions de barons polítics de tots colors. El portaveu convergent, com no pot ser d’altra manera, treu pit davant la negativa centralista a favor del pacte fiscal:” Catalunya no estarà quieta davant un cop de porta al pacte fiscal”. Senyor Turull, Madrid ha deixat clar que el benestar i progrés comença per l’Estat, no les Comunitats, i a costa de totes. Per tant la resignació, l’autodeterminació o independència són tres alternatives molt diferents al ulls de cada ciutadà i polític. Espanya només entén la primera. Així ho ratifica el seu homòleg conservador dell Congrés, Alfonso Alonso: “S’ha d’ajustar el model autonòmic per torna-li la racionalitat”. Si la seva racionalitat fora respectar les regions històriques i agrupar totes les restants, benvinguda sensatesa. No és així. Agafen la cisalla grossa: “El problema és que les comunitats han volgut ser petits estats”. L’enyorança centralista d’antuvi sempre sura. Davant l’artilleria pesant d’un pacte fiscal català ja hem vist les primeres reaccions. Una incongruència total, quan un PP basc conviu amb un sistema semblant i fructífer governant amb els socialistes. Sabem que els funciona de mil meravelles amb una quota d’atur al 50% de l’espanyola. Per què no és exportable a les Autonomies que ho sol·licitin? Si el model és insolidari en època de crisi, ¿per què el mateix PP no revisa el concert basc i navarrès que consenten? La clau de la Constitució ja sabem que funciona quan  PSOE i PP els interessa. A què esperen obrir novament el meló i actualitzar tot el que calgui en benefici de l’economia?
Catalunya és avantguardista en exportació estatal. Suposo que tindrà unes tàctiques de mercat que s’ha guanyat gràcies a les tan criticades “ambaixades catalanes”. Si tal inversió pressupostada anualment dóna fruits –i tributa la part corresponent a Madrid-, no hi ha  motius per eliminar uns mecanismes positius de productivitat. Ans el contrari, cal estimular-los. Les represàlies econòmiques contra Catalunya van en perjudici general del país, essent una de les Comunitats més solidàries. Titllar de “disbarat” o atemptat contra la unitat nacional la proposta catalana del pacte fiscal és una provocació a tot un poble treballador i generós històricament.
El capellà no se’n recorda de quan era escolà. Les diatribes de poca col·laboració que el govern central engega contra el PSOE, ¿no els fa repensar en la seva etapa a l’oposició basada en el desgast governamental sense cap aportació? Abans de criticar, obrin les vies del diàleg. Les enquestes ja estan castigant severament els abusos d’una majoria absoluta conservadora. La reticència social s’enfortirà la tardor quan la destral dels impostos i més retallades castigui noves llars espanyoles. L’ofec autonòmic portarà més misèria i obligarà forçar portes d’emergència en contra de voluntats populars pacífiques. Aquest estiu hem patit les conseqüències de molts incendis sorgits de petites guspires naturals o intencionades. El foc polític no afecta als boscos sinó les persones. La guspira és la desesperació per manca de feina i pa, quan d’altres intocables neden en l’abundància per negligència administrativa, poc coratge o la governança desencertada i no compartida.
Ramon Mas Sanglas – 8/9/2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada