dimarts, 4 de febrer del 2014

Insubmissió judicial per chorència

La guerra centralista contra l'escola catalana no admet treva. Polítics i juristes detractors s'han posat d'acord per fer claca a la llei Wert. No podran amb 30 anys d'èxits reconeguts. La insubmissió a una sentència injusta no pot ser democràtica? 

La interferència dels poders executiu, legislatiu i judicial és causa d’estralls democràtics greus. La mà negra del partidisme està solapada en les tres esferes i no se’n amaguen. La teoria de la separació encarnada per Montesquiu en la figura de tres reis cadascú al seu govern, parlament i tribunal ha desaparegut pels vaivens polítics oportunistes en detriment del ciutadà. Qui nombra els membres dels organismes judicials? S’han envaït recíprocament les competències exclusives. D’aquí brolla la font de conflictes encadenats per no respectar les pròpies fronteres i acatar les lleis aprovades per cada estament competent. Per què una llei orgànica, com un Estatut, aprovada per les Corts generals i referendada pel poble pot ser recorreguda per un partit en desacord i manipulada pel Tribunal Constitucional (TC)?
La controvèrsia entorn la immersió lingüística escolar és el rosari de la vergonya politico-judicial per excel·lència. Els viatges d’anada i tornada al TC de denunciants recolzats per partits conservadors contra les competències educatives de Catalunya (LEC) demostren una aversió ferotge a la catalanitat per tal de crear problemes inexistents. El respecte de la Conselleria d’Ensenyament envers cada alumne sol·licitant d’una atenció especial en castellà ha estat escrupolós. D’on surt ara la nova querella de discriminació perjudicant tota l’aula? Només un aparador democràtic, senyors jutges, permetrà que una minoria unitària imposi el seu criteri a 25 companys i famílies satisfetes amb el sistema català oficial. Això només té dues lectures objectives: politització de l’escola i castellanització del país. És l’epidèmia creixent que pateix Catalunya des de l’esmicolament de l’Estatut. Només falta que al Parlament català, perquè dos diputats o diputades s’expressin en castellà, s’hagi d’aplicar un percentatge en aquesta llengua a la resta de parlamentaris. Seria més normal que en una Cambra catalana tots parlessin la llengua pròpia del territori. No obstant, la tolerància del seny català permet la doble cooficialitat sense escarafalls. ¿Per què no succeeix el mateix al Congrés de Madrid? El plurilingüisme del català, gallec, el basc i el castellà  aprovat en la sagrada Constitució no exclou d’aquest dret als diputats interessats i no obstant, estan oficialment obligats a parlar tots en castellà. Qui és el bel·ligerant? Raons d’unitat espanyola no poden marginar les singularitats regionals. Si és per obstacles de comunicació i de parla es fa palesa la ignorància de ses senyories respecte les llengües cooficials del país que haurien d’entendre, almenys, per respecte a la pluralitat democràtica, llevat el basc, d’origen no comú.
El poble català ha despertat fa anys, ha tolerat fins ara, s’ha cansat de tanta solidaritat i de pagar préstecs per sobreviure. Motius sobradíssims de butxaca per subscriure la carta de comiat. Però la dignitat de nació està per damunt i no té preu. Cap llengua –i menys en inferioritat d’ús social o familiar- pot ser sotmesa i trepitjada jurídicament. Què han de fer la consellera, la direcció dels centres afectats, els professors i els pares amb drets vulnerats?  Una revolució moral entre tots. Trampejar la situació és covardia, la insubmissió penalitzada. Recórrer la sentència, per descomptat, i seguir com si res, en espera que la força democràtica deslliuri l’escola catalana del centralisme uniformador  amb un nou Estat si les urnes reben tal mandat. Ignorar la pluralitat peninsular portarà, inexorablement, la decisió unilateral per majories, tard o d’hora, si els governants espanyols no canvien un xip ideològic invalidat per desgast històric.
Ramon Mas Sanglas – 4/2/2014


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada