dimarts, 25 de febrer del 2014

A Europa li importa Catalunya

Les veus d'Europa sobre el sobiranisme català ja tenen ressó a Espanya. De moment és picar pedra. Les línies traçades en un desert o al mar són fugisseres. La democràcia real, amb el temps, s'imposa a la democràcia absolutista d'un govern canviant, com les lleis de conveniència. 

La independència de Catalunya alteraria la posició de la UE al món" (García-Margallo). Després d’aquestes declaracions sobrenaturals o extraterrestres, antagòniques als seus anatemes separatistes de setmanes anteriors, podríem pensar que el ministre s’ha begut l’enteniment. Per fi, els catalans tenen un lloc considerat al món, no solament Europa. Espanya, els reconeix? Evidentment. Són ciutadans imprescindibles, com a contribuents. Ara cobra sentit la utilitat del burro català per als espanyols: “la independència de Catalunya alteraria la marxa de l’euro”, diu el ministre al seu col·lega alemany.  Com i de qui cobraria Europa el dèficit d’Espanya sense el 25% que aporten els catalans a l’economia nacional?  L’esquema de les finances europees quedaria trastocat sense Catalunya. Gràcies per la sinceritat realista. Però, quin somni! No és cap passaport. Tanta generositat verbal no queda sense el cop de martell subsegüent: no us acudeixi fer “una declaració unilateral d’independència” perquè el reconeixement internacional serà nul i expulsats de la Unió Europea. Vosaltres no sou escocesos que gaudeixen del beneplàcit del Parlament britànic. Sou espanyols sotmesos a la indivisibilitat territorial escrita en la sagrada Constitució. Efectivament, la conversió del polític en qüestió és fictícia. Era visionària. Està en els seus cabals antidemocràtics de sempre. Els euros dels catalans són massa importats per perdre’ls i malèfiques les intencions sobiranistes antipatriòtiques. Més degenerat encara el dret a l’autodeterminació fixada pel dia 9-N. Esperem el temps, l’únic profeta infal·lible.
Les plagues bíbliques no han arribat i s’esvairan per pròpia ridiculesa. El poble català , fidel masover, continua treballant i pagant als seus cabdills. Demana fiances i truca portes, malgrat l’arrogància espanyolista. No fou la rebel·lió israelita que provocà la fugida sinó la fe en un futur just i millor. Comptem, a més, amb la força democràtica del poble català i d’espanyols que busquen també una sortida a la claustrofòbia autonòmica. Polítics, escolteu-los amb les veus europees. “Per favor, arribeu a una solució ràpida. És un tema intern espanyol sobre el que Europa no ha d’intervenir. Negocieu amb mentalitat oberta i sense línies vermelles” (Comissària europea Reding). La resposta fou automàtica: “La llei i la sobirania nacional són línies vermelles” (De Cospedal). Error de manual. En política i dret no existeixen  fronteres per natura, com l’axioma que tot ser viu morirà. Les línies roges les imposa un dictador, un parlament per majories o una societat democràtica. Totes són revocables per voluntat dels legisladors. Fer-les immobilistes depèn del govern de torn. Si l’absolutisme actual del PP no permet un referèndum català per principis unitaristes nacionals o interessos partidistes i el pròxim govern plural ho tolera, ¿on són les línies vermelles objectives d’una llei feta a mida? No existeixen. L’argumentari constitucional es desploma. Les circumstàncies econòmiques del 1978 que permetien als catalans regalar el 8% del seu PIB per damunt del que reben s’ha capgirat fa anys. Per què han de pagar el mateix i demanar crèdits amb interès per sobreviure? Quan una majoria democràtica popular  oprimida per l’extorsió centralista exigeix un nou model i no és escoltada, no es traspassa cap línia, s’obre la via democràtica contra la dictadura d’un govern parapetat en un mur estàtic, modificable quan interessa.
La dignitat espanyola, no viure a costa dels altres, reclama una reforma autonòmica sostenible. No solament Catalunya. Quin sentit tenen 17 Parlaments deficitaris, uns per falta de recursos propis –no autònoms-  i altres per subvencionar a tercers? Amb un reajustament regional real tots serem més necessaris i reconeguts a Europa pel potencial inversor, junts o separats. Cada autonomia té dret a la seva sobirania en economia, llengua i cultura. Si no fos trepitjada políticament amb línies vermelles artificials, el litigi no existiria.
Ramon Mas Sanglas – 25/2/2014


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada