dilluns, 16 de juliol del 2012

Pacte d’Estat, pacte tecnòcrata


Les temudes mesures reformistes del govern Rajoy han deixat la ciutadania garrativada per l’abast dels afectats i el mètode. Ho resumiria en tard i malament. Van perdre el tren de la recuperació quan era possible –fa tres anys- sense tantes destrosses i per pròpia iniciativa, lluny de les imposicions europees in extremis. El procediment expropiador del benestar ha estat tan erroni com el mateix contingut. Les reformes haurien d’haver començat per la desaparició fulminant de les estructures institucionals inútils, i sobre les persones amb poder adquisitiu més alt, no contra la classe assalariada d’entrada. A hores d’ara estaríem a les acaballes de la crisi. La primera experiència correctora de Grècia no va apaivagar l’orgull dels nostres polítics. Van continuar amagant el cap sota l’ala enlloc de prémer l’accelerador reformista intel·ligent. Tot plegat, una falta de lideratge coratjós i de perspectiva envers el futur.
La revolta social serà inevitable. No podem evitar els judicis més acarnissats per les noves situacions dramàtiques dels febles. Dolen les conseqüències funestes quan deriven d’unes causes basades en l’engany conscient i la mentida política. Un govern sortit de les urnes fa mig any sabia l’estat cadavèric en què es trobava el país perquè el PP governava en la majoria d’Autonomies. No obstant i així, la fam de poder es va imposar prometent que mai apujarien impostos, l’IRPF i l’IVA, entre d’altres. Així es guanyaren la confiança electoral. Aquesta traïció a la paraula compromesa, ¿li dóna autoritat moral i legal al govern per continuar en la Moncloa o és motiu justificat de cessament pel clam popular? Les majories absolutes poden ser realment el flagell de la democràcia.
La credibilitat en el partidisme bicèfal de la nació està esgotada. Els manca idees regeneradores, valor i dignitat per enfrontar-se als poders financers, als més afortunats i defraudadors. Només s’atreveixen amb els dèbils i treballadors controlats. És hora de l’alternança de sistema i mirar cap a Itàlia. Aparquem els partits polítics i busquem ments tecnòcrates lúcides en economia amb un passat net. Tècnics amb full de ruta definit sobre una nova arquitectura de país, capaços d’enderrocar els murs institucionals i constitucionals que calguin per fer arribar oxigen nou al poble. La ciutadania hi ha de participar activament mitjançant les urnes, res d’oligarquies a dit. Un pacte neutral d’Estat o de concentració pot ser la porta de sortida sense hipotecar més drets en sanitat i educació, ni destruir les conquestes socials. No es pot trencar la guardiola laboral de les pensions per pagar la servitud europea.
El panorama és desolador per als optimistes. Més a Catalunya, pionera en retallades i capficada en engendrar un pacte fiscal propi. Les prioritats polítiques del govern central s’encaminen vers la unitat estatal, sense ruptures de cap mena i la màxima recaptació per salvar un deute comú esfereïdor i acumulable. Tot i així, un concert econòmic català no és incompatible amb la hisenda pròpia ben controlada de prop. S’arrugarà el projecte convergent davant del tsunami unificador nacional de les retallades? Aleshores, l’alternativa de la independència arrasaria per majoria absoluta abans que suportar més duplicitats del doble cinturó, autonòmic i espanyol. Les intervencions polítiques tenen unes fronteres que no poden violar les competències nacionals ni estatutàries. Fins on arriba, realment, la sobirania espanyola respecte d’Europa i la catalana respecte d’Espanya?
Ramon Mas Sanglas – 14/7/2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada