dimarts, 10 de juliol del 2012

Pacte fiscal de la igualtat o la ridiculesa


Als nostres polítics catalans: El possessiu “nostres” sona a compliment per al ciutadà al·lèrgic a les urnes o que està desencisat i voldria esmenar la seva papereta abans d’hora. La crisi no n’és la culpable única de tant desgavell. Senyors diputats, el maremàgnum parlamentari és símptoma viu de pluralitat ideològica que un poble madur tolera. No accepta, però, les contradiccions segons el vent que bufa en les esferes nacionals. No admet tanta dilació per pactar i tanta sordesa al clam popular. Els vostres egos de partit us allunyen de la “vocació” de servei, convertida en tòpic per a molts. 
Ens queixem de les cimeres mundials dels poderosos que no arriben a cap acord. Seria sorprenent el contrari. Les discrepàncies en les mini cimeres autonòmiques sobre un tema trepidant com el pacte fiscal és una mostra més de la desunió de criteris a petita escala per l’absència de model. Tants partits, tantes propostes interessades. Presumiu de saber què vol i necessita la societat catalana. On està el problema, doncs? En vosaltres. Des de quan el protagonisme polític pot trepitjar la voluntat democràtica? Si les enquestes, que avalen amb sobrada majoria absoluta la creació d’una hisenda i administració catalana pròpies, no donen crèdit i força per al consens parlamentari, fem un referèndum vinculant als ulls estatals. Són de poca talla els posicionaments partidistes que pretenen imposar credibilitat amb segell propi. El PPC i PSC per no desmarcar-se del centralisme polític respectiu rendeixen vassallatge de fidelitat a Madrid. ERC i SI volen marcar territori envers un independentisme inevitable. Els pares de la criatura embrionària–CiU- fa d’equilibrista per donar a llum el seu projecte electoral estrella. ICV i Cs recelen de tot allunyament social i constitucional. Les cimeres parlamentàries pro pacte fiscal, ¿acabaran trencant més voluntats populars o enterraran l’arrogància política egoista amb un acord creïble i durador?
Les Autonomies estan astorades davant del fenomen català avantguardista. Les més receptores econòmicament –Extremadura i Andalusia- ja temen el pitjor de la Catalunya “alemanya”. Avesats a l’exuberància del subvencionisme presagien un apocalipsi social després de trenta anys de generositat. La demagògia, per frenar el nou finançament català, no és una bona amiga. Si no volen cap privilegi a costa de Catalunya ¿per què demanen al PSOE impedeixi canvis per aconseguir la igualtat entre Comunitats? Si ignoren les balances fiscals és per interès i ocultació de la veritat. Que s’obri el llibre dels comptes recaptatoris i beneficiaris arreu d’Espanya. Catalunya seguirà sent solidària amb justícia i proporcionalitat als seus guanys, habitants i nivell de vida, però no, en perjudici de l’equitat com fins ara.
Prou excuses de federalisme utòpic, al continuisme del cafè per a tots. Foc nou al sistema institucional o  desobediència fiscal? La crisi i el deute, una excusa de govern per no admetre canvis ara i una urgència catalana per sortir del pou. Com es compaginen? Els lligams constitucionals no poden esclavitzar el dret majoritari i popular a decidir. Si la veu del Parlament és insuficient, tremolosa, trencada o submisa al centralisme estatal traslladeu-la al carrer, als amos i senyors de la democràcia.
Senyors polítics, el ciutadà vol passar pàgina del malestar actual. Va confiar en vosaltres per trobar feina i créixer, pensant en els fills i néts i compartir les seves ansietats i necessitats. Si sou incapaços de dur el pacte fiscal a bon port, a causa de les vostres trifulgues i ambicions polítiques, deixeu el lloc i les urnes decidiran què fer.
Ramon Mas Sanglas – 10/7/2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada