dimecres, 7 de novembre del 2012

Còctel electoral de partits


Molts electors del 25-N estan deconcertats. La moguda mediàtica del país contra el principal candidat creen grans perplexitats. ¿Com es compaginen les amenaces amb la bondat d’un suposat diàleg de Rajoy? La campanya  traurà de dubtes o fomentarà l’abstencionisme?  Tot rau en el mateix nucli:  el dret a decidir o no sobre el futur de Catalunya.

Cap candidatura convenç del tot. Volem el bo i millor de totes amb claredat: la secessió ben definida o la continuïtat amb nous condicionants, si fora possible. D’uns partits admirem el programa que entusiasma sobre el paper (ERC). D’altres, els líders que encapçalen llista, matisant desavinences (CiU). De SI-CUP, l’empenta sense dilacions. ICV destaca per l’eufòria social. Contràriament, les formacions espanyolistes porten el fre de mà posat: PPC i Cs amb el pinyó fix de la Constitució immutable i PSC un federalisme abstracte a l’espanyola. Caldrà recórrer al vot útil o prestat per les circumstàncies especials?
El gran obstacle de la llibertat electoral: les llistes tancades. El Parlament català – i el Congrés- han estat incapaços d’aprovar un sistema obert i personalitzat en 35 anys. Una assignatura pendent que alimenta indecisió. La societat exigeix governants a la carta, triats nominalment pel poble, sense imposició per mèrits de partit. El ciutadà vol formar directament el seu Parlament amb polítics qualificats, vocacionals i propers. Persones amb idees diferents no són incompatibles quan estan disposades a servir els altres.
Tindrem una campanya catalana a la castellana. Els comicis bascos i gallecs no van viure tanta interferència. El caràcter plebiscitari d’un referèndum en joc, preocupa més als perdedors, sembla ser. L’enrenou europeu, per altra banda, ve donat només per l’encaix d’una Espanya endeutada sense una hipotètica Catalunya competitiva. La saviesa popular també ho tindrà ben present a l’hora de votar: “Si la independència fos dolenta, Catalunya ja la tindria”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada