dilluns, 12 de novembre del 2012

Com es menjaria un federalisme espanyol?



El PSC ha trobat un subterfugi polític intermedi entre la independència i l’estat autonòmic agònic. Tampoc s’escapa del veto constitucional a l’hora de passar el sedàs del referèndum que els seus germans del PSOE no admeten, malgrat compti amb antecedents europeus més favorables que l’independentisme ferotge. Quins ingredients composen el federalisme espanyol tan desconegut com hipotètic?
Una federació pot sorgir per acord entre diversos estats o regions independents amb el propòsit de resoldre problemes mutus com la defensa (origen ascendent). És el cas d’USA, Canadà, Mèxic i Suïssa. També pot néixer per la descomposició d’un Estat unitari i les seves funcions de govern, com el Brasil i Bèlgica (model descendent). El poder de les regions constituents té nivells de descentralització diversa. Les competències es poden cedir i restringir de forma bidireccional. L’Estat central no és totalitari. Cada regió té representació federada al Senat únic a més dels poders de cada estat. Les regions constituents atorguen prerrogatives limitades al govern central i en el cas de la descentralització funcional hi ha coresponsabilitat de drets. Si l'autonomia de les regions difereix entre elles, les federacions són asimètriques, encara que tinguin el mateix estatus constitucional.
Els models europeus no tenen parangó amb les possibilitats federalistes espanyoles. Els lànders alemanys, simètrics en economia i poder adquisitiu, tenen un equilibri intern envejable, diferent de les regionalitats ibèriques desequilibrades en productivitat. Un federalisme basat en la solidaritat dels veïns ens porta a l’actual desajust fiscal de les balances. El candidat del PSC no vol centralisme ni independentisme. En què consisteix l’estat federalista amb poder a decidir? Abans d’exigir-ho als sobiranistes, ¿quina  pregunta inequívoca faria al poble català sobre la integració al federalisme espanyol?
Demana un govern central “federal” amb serveis comuns (defensa, exteriors i protecció civil) , Senat i Congrés. La Generalitat assumiria totes les competències restants, com ara educació, sanitat, justícia, seguretat o habitatge... ¿En que difereix de l’autonomia actual si el PSC vol una  caixa i clau comunes? Un canvi de nom no solucionen les mancances econòmiques, les friccions identitàries dels catalans, ni milloraria el poder adquisitiu de les regions menys competitives sense una reestructuració territorial. El vot exigeix claredat sobre el futur.
Ramon Mas Sanglas – 12/11/2012


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada