dissabte, 10 de novembre del 2012

Tres pecats constitucionals



Pretendre la independència, el federalisme o  exigir el dret d’un referèndum són tres sacrilegis per a l’espanyol constitucionalista. Una transgressió pura. El mot democràcia el quantifica a la submissió literal d’una Carta Magna intocable. D’aquí el xoc frontal amb l’esperit innovador del polític i ciutadà amb l’òptica girada: primer, el poder democràtic de la persona, amo i senyor,  i després la Constitució modificable. Lluitar per aquests tres principis –cos i ànima de moltes candidatures 25-N - suposa estripar el DNI. Tal paradoxa, ¿com pot encabir una democràcia –oficial- i negar, alhora, la voluntat referendària de les urnes?
 Si 100 milions de nord-americans han tingut serioses palestres  per triar entre dos  candidats, de dos partits únicament, ¿quina seguretat assisteix als 5 milions i mig de catalans  per encertar un bon Parlament d’entre vuit candidatures heterogènies? Falla el sistema o serem uns mags per trobar la porta de la crisi i el futur de Catalunya amb la benedicció d’Espanya i Europa. Tot un  repte de reptes en una pluralitat dispersa per falta de primàries i llistes obertes.
Simplifiquem el laberint del votant. Tant debò la campanya fora la panacea. Afortunadament més del 80% dels candidats prioritzen un referèndum modificant la Constitució que ho impedeix. D’aquests, el 60% postula un estat sobiranista o la independència. L’altra 20% opta per un model federalista atípic, indefinit i no reconegut. La resta de partits s’han clavat en la immobilitat espanyola de la unitat indivisible. Quin ciutadà serà més demòcrata i menys transgressor? Tota una quadratura del cercle.
El problema no és de banderes i principis contraposats sinó de solucions  immediates.  Qui veu en la secessió un camí més ràpid de recuperació per la recaptació directa d’impostos catalans, no significa enterrar la crisi. Caldrà el referèndum sí o sí i moltes negociacions. No val badar que el temps anirà en contra amb més retallades. Els aspirants instal·lats en l’actual relació de dependència Catalunya-Espanya, ¿com pensen desencallar la manca de fluïdesa econòmica i la morositat de Madrid? Negar-se a tenir caixa i clau pròpies és seguir pidolant. On radica el secret del federalisme –d’estats o regions- del PSC per esperonar el motor de Catalunya? Revestir les falses autonomies no autònomes de federalisme és un esnobisme per difuminar el  fracàs de 35 anys. Sobre els polítics i partits ancorats al passat, temorosos de la  democràcia, no calen comentaris.
Ramon Mas Sanglas – 10/11/2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada