dissabte, 24 de novembre del 2012

La corda no es trencarà



Entre Espanya i Catalunya. Un joc de tensions i frenesí, de moment. De qui la diu més grossa, sense fer-la. Recordeu la vostra infantesa lúdica. Havíeu trencat cap corda? Espanya sap que sense Catalunya caminaria amb penúria. No el contrari. La vol a la seva mida i submisa, com ara. Abans de doblegar-se, el PP comprovarà els límits de resistència d’un poble que el líder convergent ha posat com a escut del seu projecte, amb o sense majoria absoluta. No importa, no li mancaran crosses de suport. La democràcia compartida serà la primera lliçó que rebran tots els partits que van voler sortir solets a la conquesta del seu tron. Tastaran novament l’acritud d’un parlament disgregat per afrontar el repte d’un referèndum definitiu. El poble volia  claredat el 25-N, coalicions a favor o contra la independència sense vaguetats. La diàspora electoral serà l’arma espanyola més poderosa: la feblesa ciutadana i la divisió política sense objectius comuns. Pagarem el preu de l’ambició partidista.
La crisi, la gran aliada per fer claudicar una Catalunya assetjada i pidolaire.  Ignorem les estratègies de l’agonia abans del referèndum. Però, arribarà l’oferiment d’un nou finançament, simulacre del pacte fiscal fallit. Caurà de la Moncloa, com la poma del desig: la reducció progressiva del 8% d’aportació solidària fins el 4%, paràmetre europeu. No serà la caixa ni la clau. Llaminadura insignificant – a anys llum del sobiranisme- , no menyspreable per als ciutadans cansats que ho referendaran amb un SÍ, ens quedem. ¿Quants independentistes de soca-rel i de conveniència – un 52/54% actualment- s’hi apuntaran per aparcar represàlies i riscos d’exclusió europea? ¿No exigiran la integritat de l’Estatut 2007 amb una hisenda pròpia?  ¿Es repetirà el cas canadenc i l’esvaïment sobiranista durant anys?
La Constitució es veurà forçada a refer el model autonòmic, revisar les quotes de solidaritat neta similars a la catalana (Madrid i Balears)- , eliminar institucions estatals supèrflues per compensar pèrdues d’ingressos territorials -a més dels fons europeus de cohesió-  i mantenir les autonomies receptores pobres. En definitiva, la inauguració d’una segona transició, una paradoxa del centralisme. El País Basc i Navarra –emparats en els seus furs, ¿quedaran indemnes, una vegada més, de la nul·la solidaritat? Una gran incògnita. Cada poble té drets adquirits per la seva història immemorial. S’han superat les circumstàncies repressives de la primera transició.
Final de trajecte per voluntat popular” amb la cua entre cames? Voldria errar el meu pronòstic –com a independentista convençut-  però, el govern espanyol no pot dur el seu país al desastre  deixant escapar un contribuent d’or, malgrat l’hagi de reverenciar. El 25-N donarà el tret de sortida a la polèmica consulta del dret a decidir (80%). Un bri il·lús d’esperança. El resultat vinculant desafortunat –menys del 50%- ens deixarà en pitjor situació, sense l’oferta de refinançament i lligats a la mateixa corda una pila d’anys. Per contra, la renegociació  aportaria l’equitat econòmica de les balances fiscals després de 35 anys d’espoli escandalós. L’honor i la dignitat d’un poble tenen preu? Qui s’acull a què? Que la descripció feta quedi en un malson, però, no, no... serà una realitat per ventura dels espanyols i desconcert de molts catalans abans de dos anys.
Ramon Mas Sanglas – 24/11/2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada