dijous, 21 de febrer del 2013

Espectacle del Congrés dels Diputats

El govern s'autoavalua en el Debat de la nació, diu. Pocs passen l'examen si depén de la seva participació i presència física. Trista imatge de sainet al poble espanyol. Els missatgers polítics han oblidat que són els nostres servidors i cobren per una feina que pocs fan amb exemplaritat.

En diuen “debat sobre l’estat de la nació”. Tot menys debat del bo, sincer, amb acords. És un circ –amb perdó dels pallassos- i una plaça de toros, amb permís de les pobres víctimes. Quin goig veure ses senyories expectants disposades al gaudi de l’atac! Comença la festa nacional amb el discurs del president exhibint les proeses de l’any. Els correligionaris de bancada esclaten en fortes ovacions cada dos minuts amb glamur exultant. La claca s’intensifica quan clava les sàtires més despietades a l’adversari o es penja les medalles més rellevants del primer any de govern. Es reserven els mocadors pel final victoriós. Un discurs que deixa bocabadats uns i perplexos a d’altres. La festa pren un to inicial pacífic quan surt a lidiar el contrincant, Rubalcaba. Continuen tots els seients ocupats. Emmudeixen les files del partit popular sense desaprofitar cap ocasió burlesca de l’estratega socialista. L’agitació passa a l’ala esquerra. Els esclats d’eufòria són més continguts i semblen més sincers i naturals. Les rèpliques i contrarèpliques dels dos protagonistes provoquen cops d’efecte, encenen ires, riallades i algun comentari pujat que el president de la plaça apaivaga. Es miren el propi melic constantment. Pensen poc en la democràcia del lloc que representen i en la funció de missatgers. Així acaba la primera part de la cursa amb tensió, humiliacions, diatribes. Més desunits per la corrupció, amb retrets mutus, sense cap acte de contrició i comptades propostes de futur. Quin partit ha perdut el debat? El poble.
Arriba l’espectacle més insòlit, execrable: l’abandonament massiu de diputats de l’hemicicle cap a la cafeteria. Els portaveus que resten per sortir (13) són irrellevants pel bipartidisme espanyol. Tot un boicot a la pluralitat de la nació. Duran i LLeida espera i contempla sorneguer –des de la tribuna- com es buida la plaça. Entre el 60-80% han complert el seu jornal en tres hores? Quin treballador abandona l’empresa quan li ve de gust o està fatigat i cobra el mateix? No passa en cap escola. Tot un flagrant insult a la dignitat democràtica i a la resta de partits sortits de les urnes. No tenen cap coartada. Els delata el seu retorn a corre-cuita quan arriba la votació i no ser sancionats. Trista llibertat política dintre les pròpies files sense poder fer ús del vot personal. Quin sentit té una Cambra baixa de 350 escons unificats per  disciplina de partit? Una paradoxa més com les llistes meritòries i tancades dels candidats imposats a l’electorat. El sistema fa aigües per totes bandes.
Els debats de la nació s’han convertit en vodevils i sainets. Es fa bugada sense fer net. Es ventilen draps bruts aliens -que tots coneixem- sense esmenar res, silenciant els pecats capitals. Un passatemps protocol·lari entre camarades per exhibir les coixeses del poder i les males gestions públiques. Prou trampes a la democràcia. Volem debats de dies o setmanes amb resultats immediats. Sessions de treball intens amb menys personal i qualificat. La regeneració política comença per dintre -eliminant estructures inútils i fulminant personatges corruptes-  o la democràcia es prendrà la justícia pel seu compte. El temps s’esgota per a tots. Catalunya vol un  horitzó clar abans de fer un viratge en fals. Millor sols que mal acompanyats?
Ramon Mas Sanglas – 15/2/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada