dissabte, 29 d’octubre del 2011

Candidatura “Escons en Blanc”

Les eleccions són un trencaclosques per a molts ciutadans i la televisió un suplici publicitari. Sobren peces, no encaixen o en falten. Són les respostes dels abstencionistes, vots blancs i nuls. El vot en blanc afavoreix la majoria guanyadora. Els nuls són perduts. Qui es queda a casa dóna la batalla per perduda. Quina alternativa queda per captar i convèncer aquests potencials electors desencisats? Raons de rebel•lió política no en falten, i més en temps difícils. Les urnes reclamen fets sobre les promeses. L’opció de la candidatura “Escons en Blanc (EB)”, d’abast nacional -poc coneguda per falta de recursos publicitaris- , pot ser una solució immediata, efectiva i amb fonaments legals per canviar l’apatia de l’electoral i l’immobilisme dels polítics instal•lats fa anys. Quan s’apliqui una nova llei electoral oberta – el gran objectiu d’aquesta promotora- es dissoldrà, perquè no és cap partit.
Els partits majoritaris defensen la reducció de senadors i diputats. En faran bandera durant la campanya 20-N per a la nova legislatura. En el millor del casos hem d’esperar els comicis del 2015 a veure la realitat. Quin candidat sacrifica la seva plaça de bon grat? Per a “Escons en Blanc” podria ser un fet en aquesta legislatura. L’abstencionista, per descontentament o perquè cap llista el satisfà, tindrà el dret a deixar buits els escons que aconsegueixi la sigla (EB), compromesa a renunciar tot tipus de remuneració personal. Una butaca buida no ocasiona despeses. Les conseqüències que se’n deriven podrien ser altament positives. Primer, reducció automàtica de parlamentaris i senadors amb els sous corresponents. Segon, canvi de les majories reals, perquè aquest vot no es repartirà entre partits. EB té un destinatari nominal no presencial, però computable a efectes estadístics i legislatius. No pot ser substituït per ningú. Tercer, el seu silenci serà la forma d’exigir un canvi electoral que reclama el poble fa anys, amb llistes obertes. Quart, serà una mostra de nitidesa per dir NO a un sistema sense llibertat individual. Diputats i senadors estan sotmesos a la disciplina de vot del partit. Cinquè, un percentatge considerable d’Escons buits donaria realisme a les Cambres i faria canviar els valors i la reflexió del polític com a servidor del poble, no dels propis interessos.
Proliferen els vots en blanc per desafecció política. Com a objectiu de protesta són comptables, però, només simbòlicament. Perquè tingui repercussió parlamentària legal és imprescindible votar amb la papereta legalitzada (Escons en Blanc) que estarà en les meses electorals. És normal que els partits tradicionals vulguin ignorar aquesta candidatura d’indignació. Desacredita les seves paraules de campanya i els resta vots reals al posar en evidència la falta de credibilitat ciutadana.
En les últimes eleccions municipals catalanes alguns regidors van perdre la seva cadira. Aquests consistoris han reduït nòmines personals que han repercutit en serveis del poble gràcies a Escons en Blancs que votaren els electors. Són bons precedents d’estalvi polític que Grècia i Itàlia han aplicat dràsticament eliminant ajuntaments i províncies. No és millor opció canviar les retallades socials per la supressió de burocràcies supèrflues i polítics sobrers? El 20-N tindrà una nova eina per fer avançar una nova llei electoral penjada en la cartellera de les bones intencions polítiques, però molesta. Per a més informació: http://www.esconsenblanc.org/es o bé http://votoenblancocomputable.org/

Ramon Mas Sanglas - 30/10/2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada