dissabte, 29 de desembre del 2012

Indignitats del diàleg


El pacte CiU-ERC ha rematat el distanciament. Fins quan? El 2013 neix amb intencions d’apropament, però, amb propostes divergents. L'Executiu recorrerà al TC, pressionarà amb el dèficit i ridiculitzarà tota secessió en l'àmbit internacional. Tres sentències de mort al procés sobiranista amb una paradoxa ofensiva: “Jo mai he trencat els punts de trobada amb el govern de Catalunya i faré el possible en benefici de tots els ciutadans” (Rajoy). Tots? Donar la culpa a l’altre o la Carta Magna és un mal inici d’entesa. “Dialogaré en el marc de la Constitució”. Preguntat sobre la modificació d’aquesta, accepta la remota possibilitat, però no la prioritat. Aleshores, sense treure el mur pot donar-se per acabat tot pont de conciliació. Catalunya parteix d’uns principis democràtics d’igualtat: “Estem disposats a fer el primer pas per reunir-nos quan vulguin (Mas-Rajoy)”, diu Homs. ”No els demanem que deixin de ser el que són, però tampoc ens ho poden demanar a nosaltres”. La pluralitat es recolza en la democràcia popular, el dret a decidir que ens encalla per l’apropiació indeguda d’una Constitució intocable, sota auspicis dels patrocinadors, PP i PSOE. Les discrepàncies són comprensibles, no els mètodes d’assetjament perquè Catalunya aturi el referèndum.
Atribuir-se el poder de governar a espatlles de la democràcia és tancar la boca al poble. Avantposar un bipartidisme a la llibertat d’expressió coaccionada per una Constitució post franquista sense cap opció de canvi és un contrasentit a “tenir la mà estesa al diàleg”. Lleialtat recíproca a un immobilisme legislatiu és el contrari de “millorar moltes coses, recomposar consensos debilitats i acomodar les demandes de diversitat” (Rajoy). Si no traiem de la sabata la pedra que ens fa mal anirem sempre coixos. No ens caldria unes de noves en un marc just i de fidelitat recíproca.
La consulta no és un caprici. És una emergència nacional per falta d’alternatives i sordesa política. Espanyols i catalans hem trencat molts plats. En temps de vaques grasses Catalunya podia pagar-se la trencadissa i compartir l’aliena. En plena crisi, ¿per què hem de ser igual de solidaris i víctimes, a més, de la morositat estatal? Aquest maltractament va contra natura del pretès diàleg inexistent d’un govern mal pagador. Senyor Rajoy, encara no entén les raons independentistes? Si té dubtes deixi que cada català parli lliurament i acceptem tots el resultat democràtic. Les persones estan per damunt d’una Constitució que el 62% del país no ha votat. Entesa amb el poble és el que reclama el president Mas quan avisa -no amenaça- “que la consulta es realitzarà amb o sense l’acord de l’Estat”. L’Estatut i el Parlament tenen recursos legítims propis per preguntar als seus ciutadans, i decidir en conseqüència. Estem més al dia que tota la nació espanyola reaccionària a tota innovació?
El senyor Duran requereix l’anul·lació parcial del projecte educatiu que catapulta la immersió lingüística en català. Reclama un signe de tolerància vigent fa 30 anys. No és tema de butxaca, sinó de respecte històric i autonòmic. L’atrinxerament centralista és preocupant malgrat la “pulcritud democràtica” de les formes emprades. No mereixem per resposta el qualificatiu de “talibans radicals”. De moment, l’encaixada de mans no albira cap horitzó mentre l’esperit aperturista del país no s’imposi a la tossuderia política i a la lletra morta de la Constitució.
Ramon Mas Sanglas – 30/12/2012



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada