divendres, 15 de març del 2013

La Catalunya nova

El Parlament s'està equipant amb les eines per fer la travessa. Ara cal repartir la feina i fer-la bé per arribar sans i estalvis al destí fixat per la majoria democràtica. El camí serà costerut perquè el diàleg i l'acord es faran pregar per evitar la trencadissa

En breu començarà la recerca del full de ruta per canviar el país sobre les bases de la consulta democràtica aprovada en el Parlament: el dret a decidir per llei. Cada partit s’ha posicionat amb matisos peculiars, oberts a la llibertat del poble, a excepció de 27 diputats conservadors que s’han tancat en banda a qualsevol nova senda per no contradir la bíblia constitucional i el centralisme del regne. La democràcia no és abans que la pàtria única? Aquests diputats ja tenen la feina feta amb el silenci i l’acatament. La tasca titànica recaurà als independentistes per posar cara i ulls a un estat propi i al socialisme per fer baixar de les beceroles un projecte federalista que mai ens han dibuixat sobre un mapa d’Espanya. En quants estats pensen? Asimètrics i amb dependència econòmica solidària com les autonomies actuals?
Canviar d’estatus significa buscar una forma de vida diferent i millor. El risc és inherent a tot futur incert. Si el votant opta per canviar serà per raons sòlides, no per caprici. Els motius polítics o partidistes són efímers, interessats i poc consistents si no van acompanyats d’arguments econòmics sostenibles per sortir del pou de l’atur i superar les batusses fiscals. És l’hora dels economicistes pragmàtics, no dels sentiments purs, -del tot respectables-, però insuficients per obrir nous marcs rendibles i convincents. També arriba el torn de l’empresariat decidit a conservar i dinamitzar les seves inversions reestructurant el propi negoci. És l’hora de fer balanços autonòmics, repartir drets i obligacions amb equitat i sense discòrdia, si fora possible. Nous territoris –siguin renovats o creats de soca-rel- exigeixen noves legislacions, nous comportaments de mercat i canvis de relacions humanes. La pedagogia del procés que tenim a la cantonada requereix una formació ciutadana mental per respondre amb maduresa cap a on anem, què volem i com ho farem. La crisi ens ha submergit en valors d’austeritat que una Catalunya sobirana o un estat federal haurà d’extremar i suportar una temporada més, sens dubte. La incomoditat econòmica i laboral serà crua, però transitòria. No ens enganyem. La sotragada, però, serà compensada amb escreix. Si la bona llavor democràtica fructifica, el futur de Catalunya no serà pitjor que el present. Sortirem definitivament de la crisi, sols o acompanyats, però reformats.
Ramon Mas Sanglas – 16/3/2013
http://lector.kioskoymas.com/epaper/viewer.aspx 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada