diumenge, 3 de març del 2013

La democràcia no està en venda

La tensió política entre l'Estat i Catalunya puja de voltatge dia rere dia. Intervenció, ofec financer, incompliment del dèficit són focs massa vius. No arriba el teòric diàleg entre els responsables ni comença la pedagogia que il·lumini un poble confús envers el futur.


El debat sobre el dret a decidir pren formes perilloses en el front català i espanyol. Qui i què és més legalista i democràtic alhora? Existeixen tipologies diferents de democràcia segons les ideologies partidistes, els poders fàctics i els fets històrics? Què és abans, ¿la fidelitat tossuda a la lletra i l’esperit constitucional o el dret personal, inalienable, legítim i vinculant a decidir sense coacció? Dos principis irreconciliables. El Tribunal Constitucional s’embrancarà contra la declaració sobiranista del Parlament. S’han encès més desaires militars demencials fins el punt d’avantposar la pàtria al poder democràtic per justificar la intervenció a Catalunya. Res més absurd que el joc polític entre militars, mandataris i jutges. No som els seus titelles. Els sentiments i el dret a la llibertat de vot no es subhasten. No existeix cap argumentari vàlid que impedeixi la consulta material per dir SÍ o NO a les propostes sobre un futur democràtic.
Si tots dos -Estat i Parlament- “compleixen la seva obligació de complir i fer complir la Constitució i les lleis aprovades respectivament”, ¿on està la infracció i el punt de trobada? Estem en vies mortes i diferents. El diàleg Espanya-Generalitat serà un brindis al buit sense cedir bilateralment o canviar la llei que l’obstaculitza. Quan l'autodeterminació és un dret universal "indefugible" la resposta del poble no pot ser el silenci i l’acatament, sinó la resistència. Es canvia la Carta Magna envers el consens recíproc o el divorci. La maduresa ciutadana ja no permetrà un segon ribot a la declaració sobiranista parlamentària. Els efectes són irreversibles i contundents. Abans de la repressió estatutària (2010) el percentatge independentista era el 20%. Després de la manifestació 11-S va pujar al 40%. Les darreres enquestes apunten el 54%. A més bloqueig espanyolista més desafecció a continuar units. La repulsió mútua s’alimenta amb l’escalada d’incompliments estatals, mentre Catalunya segueix aportant la mateixa solidaritat. L’ofec financer té un preu que augmenta amb les retallades mal repartides. Per què anar al Tribunal Constitucional si l’única resposta congruent està en mans del poble? L’Estat no pot anul·lar per decret la voluntat popular ni forçar un diàleg fals amb quimeres, malgrat li pesi perdre Catalunya.
Molts catalans demanen un procés constituent compartit entre polítics i la societat civil. El sobiranisme ha de néixer amb una constitució catalana votada, amb institucions lliures de corrupció, separant poders sense vasos comunicants entre tribunals i govern. Deixem-nos de plorar el passat i d’amenaces futures sobre l’expulsió europea. Els sentiments presents d’un poble no es legislen, es viuen. No hi ha cap problema jurídic. Per què tanta obstinació en crear-ne de polítics? Negant la multiculturalitat creix el separatisme entre els dos pobles. Decidir és practicar i enfortir la democràcia, superar la por. No ho entén el polític immobilista o el militar enyoradís pels quals la legalitat és una barra de ferro inflexible al seu servei. Només un full de ruta obert i net envers la independència o un estat federal obrirà els ulls al ciutadà confús, però, propietari d’un futur que no està en venda al millor impostor.
Ramon Mas Sanglas – 4/3/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada