dimecres, 9 de gener del 2013

El PSC baixa del tren



Ni la velocitat de l’AVE entre les quatre províncies catalanes ha convençut al PSC per seguir apostant pel referèndum al dret a decidir. Ha decidit abaixar-se. L’abstenció sistemàtica del partit a tota consulta popular, anunciada per Pere Navarro el dia de la investidura, ha estat corregida i esmenada per ordre de Madrid. El petit satèl·lit català del PSOE no pot dirigir cap orquestra socialista sense permís. Era d’esperar una vegada més. La deriva del PSC, sense veu i vot propis, ha tocat fons. El seu centre de gravetat desplaçat li ha fet perdre càrrega valuosa (Nova Esquerra Catalana de Maragall i Cia). La pèrdua progressiva i aclaparadora de votants té l’eix del mal en la dependència centralista. Tal decisió els han arrenglerat amb el PPC i Ciutadans fent costat al bipartidisme estatal contra la secessió de Catalunya. És d’agrair la definició pública per no confondre més la ciutadania sobre la tebiesa de les aigües en que navegaven. Només ens queda la confirmació d’ICV. Volen un referèndum exprés, contra les retallades, tan ambigu com llunyer d’un estat propi. Els catalans necessiten acotar i saber el rumb de cada partit polític sense indecisions ideològiques permanents, ni jugar dues cartes en funció de les circumstàncies.
La crisi no pot ser la tapadora formal per amagar programes electorals. Durant la campanya el PSC va pregonar un federalisme pels quatre cantons. Va apuntar-se al carro del dret a decidir per fer canviar la Constitució i encabir-hi el seu nou model d’Estat federal. De cop i molta s’ha esfumat el projecte i el camí. Senyors del PSC, per a ser cap de l’oposició, -sense drets en realitat-  no cal renunciar cap principi coincident amb el govern, si esteu disposats a servir el poble. Fer oposició no és portar la contra per sistema.
El mapa polític independentista va prenent forma dintre el Parlament. Els dos blocs inicials pro dret a decidir (108) i defensors del sobiranisme (74) es compactaran en CiU, ERC i CUP. La seva majoria absoluta no quedarà més afeblida envers la campanya clarificadora del SÍ perquè els actius del sobiranisme no han variat. Quina bandera enarborarà el PSC  com a detractors del dret a decidir? ¿Inventaran una escola socialista accelerada per desmarcar-se dels conservadors dretans i deixaran caure uns vots en el desert federal que mai han definit? Ben cert que el vestit no fa el monjo. La C en les sigles del partit (popular, socialista, iniciativa) no és cap garantia de catalanitat sincera. La seva marxa enrere evidencia que la lletra és postissa i convencional. Els votants que pugin al tren del SÍ  -amb majoria o sense- , hauran pagat el bitllet per convicció.
La divisió de la classe política catalana ens ha dut on som. La negativa a canviar la llei electoral ja parla per si mateixa. La por a perdre els feus territorials de partit ens manté segrestats en les seves –no nostres- candidatures tancades. Ni en moments decisius pels catalans són capaços d’aparcar les hostilitats partidistes per emergir del caos econòmic i social passant la paraula al poble de forma unificada. És el termòmetre de la democràcia real que tenim.
Ramon Mas Sanglas – 9/1/2013
http://lector.kioskoymas.com/epaper/viewer.aspx 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada