diumenge, 21 d’abril del 2013

Dos faraons en guerra



Fa segles que Catalunya i Espanya es mosseguen. La guerra freda ha arribat al viu rogenc per l’ofec econòmic català; no poder administrar allò que produeix i li pertoca. L’artilleria verbal entre Mas-Rajoy no té trinxeres. Foc creuat. La democràcia no admet catifes. És a camp obert, amb un armament més perillós que el bèl·lic: l’impagament, l’espoli i el trepig identitari. No cal sang. Atacar l’esperit és més cruent i cruel, però, amb efectes contraposats: fa créixer la catalanitat i l’impuls a viure sense dependències. Això encona més l’adversari quan les ales del recolzament popular alimenten el pes de les raons.
L’autèntic enigma és no saber qui és realment el senyor i el serf. Qui necessita més de l’altre? Espanya no vol desfer-se de Catalunya, imprescindible pel seu 20% del PIB d’aportació al dèficit i la solidaritat del 8%. El poder exportador, turístic, tecnològic i productiu dels catalans són claus per al mercat espanyol i el seu poder adquisitiu. No l’inrevés, malgrat Espanya és un bon client de Catalunya.
El relat bíblic del poble hebreu esclau del faraó egipci em serveix de comparació reversible. Qui esclavitza qui? Qui és el faraó i el Moisès alliberador del poble oprimit? El procés bíblic era unidireccional. Els esclaus tenien més a guanyar que a perdre amb el suport diví que havien rebut del seu líder protegit, malgrat les fúries militars faraòniques. Rajoy té al seu abast l’arbitratge perfecte que no gosa fer servir descaradament: la majoria absoluta. L’orgull faraònic l’allunya del poble escudat en una llei humana (Constitució) per girar la cara al poble. El Moisès català no gaudeix de la divinitat, solament de la força parlamentària parcial i una militància popular dividida. Ni un mar Roig obert, ni un Sinaí il·luminat estan garantits en un diàleg de sords. ¿Quina plaga més mereix Catalunya perquè la facin fora o es declari insubmisa per extorsió? L’única medicina és la democràcia. Cameron és britànic, no escocès, però demòcrata, a diferència de Rajoy.
El pecat capital té orígens llunyans (1978) quan polítics catalans de pes i pares constitucionals van menysprear l’oferta del concert basc que aquests aconseguiren amb la plaga terrorista, sota l’excusa de drets forals. El pagament solidari abusiu és antidemocràtic. És un espoli en tota regla. La cortina del diàleg és un discurs buit que traspua poder irracional. “No vull privar als ciutadans catalans de la seva condició espanyola, la seva història, el seu futur i pertinença a la Unió Europea” (Rajoy). Tot un paternalisme invasor de llibertats individuals. Només les urnes poden confirmar o desmentir tals intencions centralitzadores. D’aquí ve el serial intimidatori de profetes espanyolistes –militars i polítics- invitant la paràlisi del frenesí independentista. La sornegueria de Rajoy va més enllà: “no obstant, he reconegut a CiU el dret a proposar el contrari i a defensar els canvis legals adients”. Com es fa amb les mans lligades?
La resposta Mas és explícita. És un problema d’amor propi, no de legalitat. Més ben dit, de mala voluntat política atacant la llengua, l’escola i la bandera d’un país. Demana a Rajoy que expliqui si la té realment per què l’Estat escolti els catalans “després que Catalunya ha escoltat Espanya durant segles”. Li retreu amb contundència que la Constitució (democràtica?)  sigui la bomba atòmica contra el dret a decidir. La guerra s’acaba respectant les voluntats lliures del votants, no dels governants.
Ramon Mas Sanglas – 22/4/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada