dilluns, 1 d’abril del 2013

No sé si vull ser federalista espanyol (II)




Què és això? Estem a les beceroles. Molt soroll partidista sense cap porta. Aclarim entre  federació i confederació. En el sistema confederal les parts traspassen poders al “govern central”, conserven la sobirania i el dret a la secessió. Exemple, la Unió Europea. En el marc federal els territoris reben competències i perden la sobirania, de no acordar-se el contrari.  Suïssa, Canadà o Bèlgica són models plurinacionals extrapolables a Espanya a diferència de Mèxic i EUA, molt uniformes. ¿Podria ser una alternativa factible –prèvia reforma de la Constitució- abans d’emprendre una segregació del territori? L’intent encén ires contra la sagrada unitat “indissoluble” com rep el moviment sobiranista. Sense voluntat democràtica cap via de canvi és possible pacíficament.
Tota associació de comunitats més o menys homogènies han de perseguir dos grans objectius: plenitud de drets transferits i bons recursos. Una federació d’estats té en comú el Congrés legislatiu i un Senat de representació territorial. Només els protocols de representació exterior, la monarquia o república federal i l’exèrcit estarien costejats de forma asimètrica. Quina és la proposta política del PSC-PSOE sobre l’Espanya plurinacional convertida en estats federats? Quants en tindria? Quina quota solidària aportarien els més pròspers als menys afavorits? Tots gaudirien d’un mecanisme financer propi comparable al pacte basc-navarrès. Tindrien més poders respecte l’estatus autonòmic actual quant a fiscalitat, marc geogràfic i competencial.
Una Catalunya federal és impossible sense altres territoris d’Espanya. Els pares de la criatura no han presentat mai un mapa d’aquesta hipotètica nació espanyola. Esperem una pedagogia activa i concisa abans de la consulta, si pensen promocionar la iniciativa. És una aventura fer conjectures territorials? Vet aquí un esquema basat en el veïnatge, llengües pròpies, formació històrica, criteris fiscals i productius simètrics. Com reduir 17 autonomies en 7 estats federals: (1) Andalusia i Extremadura, (2) Castella-La Manxa, Madrid, Castella-Lleó, La Rioja i Cantàbria, (3) Comunitat Valenciana, Múrcia, Aragó i Balears, (4) Catalunya, (5) País Basc i Navarra, (6) Galícia i Principat d’Astúries, (7) Les Canàries. El bloc castellà conservaria el pes específic de la capitalitat amb dues hisendes interiors diferenciades. Tots inclouen nuclis industrials sòlids, excepte Canàries per la deslocalització peninsular. El model, ajudaria superar la crisi i reduiria dèficits? Almenys s’evitarien 10 duplicitats parlamentàries, només quedaria un mini nucli administratiu central comú i desapareixerien les autonomies de província única. Les balances fiscals es reajustarien de forma més natural. L’esmicolament d’un país perjudica les economies poc productives.
Les pretensions federalistes no anul·larien les pressions independentistes. Els sentiments són inherents a la persona per més cosmopolita que sigui. Influirien molt en les urnes, a més de la sensatesa i la raó. L’important és compaginar la convivència ciutadana amb el respecte a la singularitat territorial. Les vicissituds històriques d’Espanya han forjat pluralitats patriòtiques. El federalisme no canviaria a qui només se sent espanyol o basc o català o gallec. L’estructura geopolítica d’estat propi reajustaria marcs socioeconòmics sense alterar les mentalitats lliures.
Ramon Mas Sanglas – 2/4/2013


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada