dilluns, 1 d’abril del 2013

Vull el millor per a Catalunya (IV)

Catalunya viu situacions crítiques en política i economia. L’agonia té límits que imposen solucions. El partidisme i el Parlament han dissenyat vies de sortida amb el dret a decidir, no exempt del risc a equivocar-se i de l’embat ferotge de l’adversari. L’encert democràtic de les urnes dependrà en gran mesura de la saviesa popular, la pedagogia de la informació objectiva i del coratge envers el futur.

TRES OPCIONS ESPEREN RESPOSTA

Independència, federalisme o autonomia? Què és més eficaç i equitatiu? Depenem d’una maquinària burocràtica anquilosada, envoltada de tabús culturals i traves fiscals. El sistema –nominalment lliure- està lligat constitucionalment a un passat poc nítid pels interessos sociopolítics. El poble voldria desfer errades i no pot. La quadratura del cercle és irresoluble. O la democràcia de veritat o el camuflatge de les aparences sota el poder.
Quina opció estructural necessita el país d’avui? Recompondre una trencadissa menor o fer foc nou? El gran terrabastall no ve sol, es provoca per falta de diàleg, dèficit democràtic, abús de bondat, inadaptació legislativa. Si el mur inflexible de la Constitució emparat per la bicefàlia rotativa (PP-PSOE) s’enderroqués democràticament, el futur tindria menys incògnites. Si la asimetria territorial s’hagués equilibrat federant regions o aglutinant falses autonomies amb un finançament consistent, l’huracà independentista no estaria a l’horitzó. La crisi no ha estat el detonant de l’ímpetu secessionista. Sí, el cafè mal repartit durant 35 anys. Reconèixer l’error del guió històric i canviar d’escenari i d’actors és l’única viabilitat a través del referèndum legal i una Carta Magna actualitzada. Cal reconstruir el cercle perfecte i el quadrat per separat, lliurant al poble les seves eines perquè mani de veritat i opti per la sortida més justa, simplificada i operativa. La pedagogia de la llibertat sempre repercuteix en fruits de prosperitat i cultura.
Els catalans han obert –darrerament- la bretxa reformista del territori per emergència nacional, no per caprici. Euskadi ens va precedir –equivocadament-  malgrat els privilegis excepcionals. Espanya també promou una reforma silenciosa per necessitat. No siguem il·lusos i cecs. Catalunya, ovella negra hispànica, carrega una vegada més amb l’estigma de la maldat exigint el què és seu. El federalisme espanyol reprimit, reclòs en el bagul dels somnis per imposició, fa anys que intenta ressorgir. El PSC ha destapat l’ampolla per frenar els suposats efectes devastadors del separatisme. On està, però, el seu full de ruta desconegut? El PP català i Ciutadans, per mostrar una presència útil i salvar el centralisme contraataca amb el reformisme aigualit de les autonomies, per no esgarrapar la pell d’un sistema polític fet a mida. Tot un panorama oligàrquic i de divisió partidista enfront d’un munt de necessitats socials. On són els patriotes de veritat? Quines veus verídiques ha d’escoltar el poble, - amo per definició- per convertir la seva voluntat en fets? Un nou apedaçament financer entre Catalunya-Espanya amenaça un desenllaç fatídic enlloc d’afrontar la reestructuració peninsular profunda, duradora i consensuada a tot nivell.   
Què votaran els catalans? Més de cinc milions podran expressar-se en una democràcia a mig gas, perquè l’espanyola tampoc és plena per defecte hereditari. Prèvia informació -suposadament objectiva i total- , triaran el millor pont del futur amb Espanya o sense. L’error seria lamentable irremissiblement. ¿Per què els espanyols no opten per un camí similar per viure més justament, amb menys despeses i cafè exprés, en un país federal o autònom de soca-rel? De no ser així, la independència no serà cap mal, serà una necessitat de supervivència.  
Ramon Mas Sanglas – 2/4/2013                      


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada