dilluns, 15 d’abril del 2013

Segon cafè per a tots

La urgència escurça el temps i les solucions. Les mogudes reivindicatives a tot nivell pugen de to. L'Estat està preparant el toc de gràcia contra l'aspiració sobiranista del catalanisme. Més ressistència o claudicació? Estem preparats pel tsunami final? 

La tensió socioeconòmica i política espanyola està propiciant un desenllaç a corre cuita. L’autodeterminació qüestionada ens porta al compromís d’un diàleg ineludible i artificiós. És insostenible una guerra freda per més temps. Està bullint la cafetera de quelcom no volgut, que esclatarà a les mans de tots, catalans i espanyols: un fals pacte fiscal per decret que paralitzi el repte sobiranista i federal. Un nou “més cafè per a tothom” intenta entronitzar la segona transició sobre el pedestal d’una etapa turbulenta i no resolta. Segones parts mai seran bones per esquivar l’autèntic problema del país. No acceptar la singularitat de Catalunya, xuclada i diluïda pel centralisme, és amagar el cap.
Tres signes presagien moviments a curt termini. 1) Les declaracions de militars espanyols contra Catalunya han quedat impunes. Es respecten els pressupostos de l’exèrcit (només l’11% de retallades en tres anys). El poder de les armes imposa pel record d’un 23-F irrepetible. 2) El lobbisme català i tot l’empresariat pressionen l’aixeta dels bancs –més sanejats- per refer l’estructura inversora malmesa. L’horitzó d’algun brot verd contra l’atur desencallaria lentament la paràlisi del país. 3) L’ampliació del marge de dèficit (0,7 a 1,5) des d’Europa pot tenir una resposta positiva sense rebel·lió interna ni fugides. Tres indicis que albiren un pactisme a l’espanyola. S’imposarà per l’absolutisme polític o democràticament? Pressuposa llançar per la borda el compromís del dret a decidir del govern català sense dilacions?
El ventilador d’un nou finançament no canviarà l’aire contaminat: transferència total dels impostos territorials (IVA, IRPF), sense caixa pròpia ni clau. No és l’aspiració estatutària dels catalans. Catalunya, Madrid i Comunitat Valenciana rebrien –possiblement- un cafè exprés acompanyat de sacarines per suavitzar l’amargantor de la quota excessiva de solidaritat (reducció del 8 al 6%). Serien uns 4.000 milions menys d’espoli anual. L’Estat compensaria la precarietat dels receptors actuals per evitar picabaralles. Tota una màscara de transició per enterrar la consulta sobiranista i no tocar la Constitució. El president Mas s’ha compromès no acceptar res sense el beneplàcit popular. Quina resposta majoritària en sortirà d’una ciutadania fragmentada com els seus polítics? L’adagi “divideix i guanyaràs” s’aplica per emergència de butxaca, no de bandera. El benestar social, auxiliat in extremis des d’Espanya, s’emportarà per davant la defensa aferrissada d’un Estat propi? Necessitem molta llum abans d’anar a les urnes. Cal ajut i encert del Consell Assessor de Transició Nacional com pluja en ple desert.
Tals esdeveniments fan intuir el pitjor escenari polític. El pacte CiU-ERC durarà menys que una tona de caramels en una porta d’escola. L’aprovació dels pressupostos rebran el suport del PPC ufanós. Potser el PSC i ICV no s’atreviran rebutjar-los. Tampoc caldrien noves eleccions, en principi. La campanya de descrèdit contra els referents de Catalunya –malgrat l’avís reiterat del líder convergent-  serà un tsunami contra tota convicció nacionalista. ¿Una crisi econòmica podrà endur-se els valors patriòtics del catalanisme al preu d’un segon cafè espanyol? Aquest mal somni tancaria en fals, novament, una etapa reivindicativa de segles. La llengua i cultura pròpies no poden sucumbir a l’espanyolització per una vilesa fiscal de subsistència. L’esperança restarà latent mentre el poble no trobi la solució definitiva i digna. Si no decidim agafar aquest tren potser no en passarà cap més.
Ramon Mas Sanglas – 15/4/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada