dimarts, 2 d’abril del 2013

Fals dilema

Sembla que l'enigmàtic diàleg Mas-Rajoy comença estovar raons que poden capgirar actituds fèrries. Qui necessita més de qui? La tibantor va per llarg amb el sobiranisme de per mig. Catalunya obrirà una nova bretxa financera en benefici de tots els espanyols?


El senyor Mas està entre dos flancs. Acontentar alhora -Espanya i Catalunya- ha esdevingut la seva prova de foc. Salvar l’agonia financera de la Generalitat o renunciar el projecte sobiranista és una disjuntiva de traïdoria. Un xantatge inqualificable.  Al president no li queden alternatives financeres ni amb pactes d’infidelitat. D’una banda s’exposa a un atac de banyes d’ERC. La reconciliació amb l’anterior parella de govern (PP), després de les acrituds viscudes, seria donar l’espatlla descaradament a la ciutadania. Acceptar de la Moncloa un plat efímer de bones viandes equivaldria consensuar a perpetuïtat més fam per a Catalunya. La condescendència –no condonació- del dèficit (flexibilització de 0,7 a 1.5 del pressupost) agreujarà la realitat econòmica amb servituds perllongades. L’única via és fer calaix propi reduint la quota de solidaritat del 8% al 4%. No pagar més del que rebem. Fer amics de conveniència allà és enemistar-se amb col·legues d’aquí i buscar-se més adversaris que exigeixen els mateixos tractes en moments restrictius. Catalunya ha de treure les castanyes del foc per a tots els espanyols? El Parlament coneix l’estat crític de les finances catalanes, però no es mulla amb un govern de coalició o concentració per manca de cultura política compartida. Un hipotètic favor entre CiU i PP –que Catalunya no marxi d’Espanya a canvi d’un tracte fiscal transitori – no rebria mai la benedicció popular. Les urnes van triar la presidència convergent amb la promesa del sobiranisme i de la consulta durant la legislatura sense dilacions. Dos compromisos irrenunciables. Gran incògnita: la resurrecció del pacte fiscal o econòmic a la catalana, -tancat a cal i canto-, ¿rebria el vistiplau del catalanisme a canvi de no sortir d’Espanya?
No imaginem una ensopegada greu després dels passos cap a l’estat propi amb el dret a decidir a les mans. És prioritari a un finançament renovat dubtós. De què serviria l’esforç de la batalla guanyada? El Consell Assessor nomenat per materialitzar el nou camí no permetrà cap pas enrere al costat de l’Assemblea Nacional de Catalunya. La convocatòria de nous comicis –impensables a tota lògica, a menys de ser plebiscitaris- serien la tomba irremeiable del partit del govern. L’Estat espanyol, ¿vol acabar definitivament amb la dèria independentista sense revisar en profunditat l’actual espoli fiscal de les arques catalanes? Els laberints polítics són complicats i llargs, a vegades cruels, per tal de salvar la governabilitat a qualsevol preu, malgrat la democràcia hagi de patir un daltabaix estrepitós. Als catalans, quina vicissitud històrica i transcendental els queda pendent excepte la independència?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada